top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Rupsen in de sierteelt

Door de enorme variëteit van of aan gewassen in de sierteelt is er ook een grote hoeveelheid aan schadelijke soorten motjes en vlinders te vinden die in de teelt een plaag kunnen vormen. Naarmate we steeds meer afstappen van breedwerkende middelen en er meer en meer op biologie wordt ingezet zal de kans dat er ineens gaten in de bladeren van de plant voorkomen ook toenemen. Welk insect veroorzaakt dit? Mooi als je er zelf uit komt, maar een deskundige van Biobest erbij halen helpt je naast de identificatie van de plaag ook met een signalerings- en bestrijdingsplan.

Signaleren met feromoonvallen

Voordat rupsen het gewas aanvreten is er eerst een motje of vlinder die de eieren afgezet heeft. Om die te signaleren hebben we vallen met feromonen welke zeer soort specifiek zijn. Het mannetje denkt dat er een vrouwtje in de (delta)val zit en het mannetje is gevangen. Wij weten dan direct met de aantallen gevangen mannetjes hoe groot de druk is. Onze begeleiders kunt u laten zien hoe en waar de val goed te hangen.


Biologische bestrijding

Bij infectiedruk kunt u op onze site lezen welke middelen zijn toegelaten om rupsen te bestrijden in de sierteelt. Samen met je begeleider kan gekeken worden welke strategie het beste zal werken.

De meeste rupsen zijn redelijk eenvoudig te bestrijden, zoals Turkse mot. Echter hebben we ook rupsen die wat meer verborgen leven. Deze zijn lastiger te bestrijden zoals de rupsen van Duponchelia. De larven van Duponchelia zijn niet alleen op de bladeren aanwezig is, maar wordt ook lager in het gewas gezien of in opgerolde bladeren. Deze bladetende rupsen kunnen voor siertelers een ware plaag zijn. Een aangevreten gewas leidt onherroepelijk tot economische schade. Gelukkig zijn de rupsen met DELFIN® goed te bestrijden. We hebben nu al meerdere jaren ervaring met dit product en de werking is uitstekend.

DELFIN® is een BT-preparaat dat op de bladeren wordt gespoten. Rupsen eten de sporen en kristallen op die in hun spijsverteringskanaal worden omgezet in toxines. Die leiden tot hun dood.

"Het is belangrijk om bij een behandeling de hele plant te raken. Bespuit dus tot aan de wortelhals. Ofwel: hoe meer gewas je raakt, hoe beter de rupsen bestreden worden."

Geadviseerd wordt om de plant voldoende nat te maken. Dat kan met een oplossing van 1500 liter per ha waarbij 100 liter water 50 gram middel bevat. Kijk daarvoor op het etiket. Indien de plant tot aan de wortelhals bespoten wordt, zien we in de praktijk dat na een aantal behandelingen voldoende afdoding wordt bereikt.

Afwisselen

“Na het wegvallen van diverse chemische middelen, biedt DELFIN® een betrouwbaar alternatief, zeker in combinatie met andere BT-preparaten.”

BT staat voor Bacillus thuringiensis, het oudste en bekendste biologische gewasbeschermingsmiddel. DELFIN® bevat de BTK-variant, namelijk de subsoort kurstaki. De gevoeligheid kan wisselen per rupsensoort. Het afwisselen met verschillende stammen zoals tussen de Kurstaki en Aizawai is dan ook aan te bevelen. Omdat we in de praktijk zien dat er soms een verminderde gevoeligheid ontstaat voor de ene of andere stam. Meer hierover willen weten? Neem dan contact op met een van onze specialisten.


bottom of page