top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Trap Eye™ maakt handmatig vangplaattellingen overbodig

Bijgewerkt op: 8 sep. 2023

Tijdens GreenTech Amsterdam 2023 lanceerde Biobest Trap-Eye™. Dit geautomatiseerde vangplaten monitoringsysteem gebruikt AI (artificial intelligence) om het scoutwerk in uw kas nauwkeuriger, sneller en betaalbaarder te maken. Het product ontving tijdens de beurs de Innovation Award voor de beste innovatie. "Een sterke samenwerking met een startup en een innovatieve combinatie van technologie en biologie. Een zeer indrukwekkend en snel productontwikkelingstraject van concept naar een marktrijp product. Met deze winnaar verwacht de jury een grote bijdrage aan duurzaamheid." Een prachtige waardering door de jury.Trap Eye™ maakt gebruik van een web-based dashboard. Hierdoor heeft u altijd en overal volledig overzicht van de plaagsituatie in de kas.

“We hebben het Trap-Eye™ monitoringsysteem ontwikkeld in samenwerking met PATS en zijn trots dat het de Innovation Award heeft gewonnen", zegt Sam Gui, Biobest Market Development Manager High Tech IPM. "De volledig geautomatiseerde apparaten van het Trap-Eye™ systeem werken op zonne-energie, maken foto's van vangplaten en gebruiken AI-netwerkanalyses om de meest voorkomende vliegende insecten te identificeren en te tellen."


Daarnaast tonen de accurate heatmaps de hotspots waar plaaginsecten zich ophouden. Hierdoor kunnen nuttige insecten op precies de juiste plek worden uitgezet en zal het succes van het IPM-programma aanzienlijk verbeteren.


Biobest-adviseur Marcel Verbeek begeleidt de eerste Trap-Eye™ installatie op een tomatenbedrijf van 90 hectare in West-Nederland. In 2022 werd Trap-Eye™ daar geïnstalleerd op 1 ha van totaal 4 ha belichte teelt. "De teler was dusdanig onder de indruk van de nauwkeurigheid en arbeidsbesparing, dat hij het systeem binnen twee maanden uitbreidde naar 3 ha", vertelt Marcel."Het team vond het eenvoudig te installeren, gebruiksvriendelijk en de gedetailleerde heatmaps zijn uiterst nuttig voor het nemen van weloverwogen IPM-beslissingen - met gegevens die gemakkelijk kunnen worden gedeeld tussen teamleden en op afstand met Biobest-adviseurs."


"Trap-Eye™ is een belangrijke stap in de richting van ons doel om dataverzameling verder te automatiseren en optimaliseren", legt Sam uit. “Goede IPM-acties volgen uit datagedreven advies. Door plagen eerder te lokaliseren en te bestrijden, helpt Trap-Eye™ productieverliezen te minimaliseren en vermindert tegelijkertijd de behoefte aan chemische insecticiden.”


"Uiteindelijk is ons hightech systeem bedoeld om de scoutingkosten te verlagen en tegelijkertijd de opbrengst en kwaliteit van de gewassen te optimaliseren. Een goed rendement op de investering, dus."

Commentaires


bottom of page