top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Roofmijten in komkommerteelt met Nutrimite™ op volle sterkte

De meeste komkommerkwekers zijn aan de teeltwissel begonnen. En de plannen voor 2021 worden gemaakt!

Graag willen we de teelt zo schoon mogelijk starten dus vrij van trips, spint en wittevlieg!

Zet daarom tijdig een kweekzakjes Amblyseius swirskii of Transeius montdorensis in. Met de start van de teelt zal het advies zijn 1 zakje op de 3 planten. Als we de eerste roofmijten uit de zakjes zien lopen is het zeker verstandig om de roofmijten op de planten te gaan voeren, zeker wanneer plagen nog zeldzaam zijn. Daarom adviseren wij een tot twee weken na het uitzetten van de roofmijten Nutrimite™ (een supplement op basis van Typha-stuifmeel) te verblazen en dat telkens te herhalen totdat de roofmijten zich goed vestigen. De roofmijten blijven dan vitaler en leggen meer eieren. Dat zorgt voor een sterke populatie. Neemt de plaagdruk van bijvoorbeeld wittevlieg toe, dan zien we dat het aantal roofmijten explosief toeneemt. Ze houden namelijk van deze variatie in het menu.

Welke roofmijt

Na overleg tussen de teler en de adviseur wordt voor een roofmijtsoort gekozen. De keuze is een overweging welke plaag je het lastigste kan beheersen. Kies ervoor met regelmaat Swirskii-System óf Montdorensis-System in te zetten, vaak aangevuld met Californicus-System. Welke keuze er ook gemaakt wordt, al deze roofmijten hebben baat bij het bijvoeren met Nutrimite™Het advies voor komkommertelers met drie teelten per jaar is om elke 14 dagen 500 gram Nutrimite™ per hectare te verspreiden.

Heb je een hogedraad teelt dan is het advies om 250 gram Nutrimite™ per week te verblazen.ASPERELLO T34 Biocontrol

Pythium kan grote problemen in de teelt van komkommer veroorzaken. Veel telers kiezen ervoor hun matten te wisselen om te ziekte te voorkomen. Dit leidt echter tot een grote kostenpost en veel extra arbeid in een teeltwissel. Afgelopen jaar is uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat preventieve toepassingen van ASPERELLO T34 Biocontrol effectief tegen de ziekte zijn.

Met ASPERELLO T34 Biocontrol kunnen we dus het probleem tackelen. Een aantal spelregels moeten wel worden gevolgd. Het is belangrijk om de schimmel met de plant mee te laten groeien. Hoe eerder het bij de plant zit hoe beter dit is. Vandaar dat de toepassingen dikwijls al begonnen worden bij de plantenkweker in de pluggen of op de blokken.

Wil je meer weten over de ins en outs van dit product, raadpleeg een adviseur van Biobest Nederland.


Comments


bottom of page