top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Bescherm uw gewas tegen Pythium

Tijdens de tweede teeltronde komkommers worden nieuwe gewassen meestal geplaatst op gebruikte steenwolmatten. Tijdens deze teeltronde zijn de klimaatomstandigheden gunstig zijn voor de ontwikkeling van plant pathogene schimmels. Dit in combinatie met de overgebleven wortelresten in de oudere matten zorgt ervoor dat vooral Pythium een groot probleem kan zijn tijdens de tweede teeltronde.


Pythium is een Oömyceten schimmel, welke zich kan verspreiden door middel van zoösporen (ook wel zwemsporen genoemd). Deze sporen verspreiden zich vooral in een vochtige omgeving, door water. Het is daarom ook belangrijk om luchtvochtigheid en watergift tijdens het begin van de teelt goed onder controle te houden. Pythium is een zwakte parasiet, wat betekent dat planten onder stress vaak gevoeliger zijn voor een infectie.


Om de plant sterk te maken en een natuurlijke bescherming te bieden is het aan te raden om het product Asperello T34 biocontrol toe te passen. Dit is een Trichoderma schimmel die in symbiose leeft met de plant. Deze nuttige schimmel biedt biologische bescherming tegen onder ander Pythium. Het heeft drie werkingsmechanisme. De asperellum schimmel koloniseert zich rond de wortels en concurreert op deze manier om de plaats rond de wortels. Daarnaast kan de Trichoderma zich ook voeden met schimmelsporen. Tot slot leeft de Asperello in symbiose met de plant en zorgt daarmee voor een biostimulerend effect. De wortel zal zich beter ontwikkelen en worteloppervlakte toenemen.


Asperello T34 biocontrol bevat de unieke T34 stam van de Trichoderma soort asperellum. Van deze stam en soort is de werking tegen Pythium al diverse malen aangetoond en bewezen.

Het product heeft daarom ook een gewasbeschermingstoelating. Het vroeg toedienen van het product is cruciaal voor een goede werking. Advies is om de plantenkweker het product al te laten gebruiken en dit op tuin op te volgen mij aankomst van de planten. Asperello is een zeer effectief product, waardoor een goed effect behaald kan worden met een relatieve lage dosering. Op 1 hectare komkommers adviseren wij een dosering tussen de 500- 1000 gram.


Het kan toegediend worden door zowel spuit- als druppeltoepassing. Het is wel belangrijk dat het product terecht komt bij de wortels. Let op dat het hier gaat om schimmel sporen, zet daarom 24 uur voor (alleen bij druppeltoepassing) en 24 uur na gebruik eventuele desinfectiemiddelen uit. Nadat de schimmel gevestigd is op de wortel, zal deze meegroeien.

Heeft u vragen over het gebruik van Asperello of wilt u meer informatie, neem dan direct contact op met ons of uw adviseur.
Comentarios


bottom of page