top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Galmug helpt auberginetelers spint en luis onder controle te houden

Vanaf het voorjaar zien we dat de druk van spint en luis in de Aubergine al aanwezig is. De meeste kwekers zetten al tijdig Feltiella en Aphidoletes in. Beide galmuggen zijn zeer effectief omdat zij zelf naar de spint- en luishaarden vliegen en daar eitjes leggen.

“De laatste jaren vraagt spint meer aandacht en komen we deze al vroeger in het seizoen tegen.”

Spint

De meeste auberginetelers zetten de bekende spintroofmijt Phytoseiulus-System succesvol in tegen spint, een van de lastigste plagen in deze teelt. “De laatste jaren vraagt spint meer aandacht en komen we deze al vroeger in het seizoen tegen.” Daarom is het belangrijk om alert te zijn. Phytoseiulus persimilis werkt uitstekend als er eenmaal spint in de kas zit. “Preventief uitzetten van deze roofmijt in het begin van het seizoen heeft echter niet zoveel zin.” Begin daarom ook pas met volvelds uitzetten als er meer dan 4 plekken in de kas aanwezig zijn.


“Preventief uitzetten van deze roofmijt in het begin van het seizoen heeft echter niet zoveel zin.”

Galmug zoekt haarden op

Juist op dit punt kan Feltiella een goede aanvulling zijn. Deze galmug vliegt rond en zoekt zelf spint op in een kas. Als de galmug spint vindt, legt ze eitjes in een spinthaard. Zodra de larven uitkomen, zuigen zij direct hun prooi leeg. Elke larve kan wel 30 spintmijten opeten in alle stadia, veel meer dan de roofmijt.

Het plaatsen van emmertjes met Feltiella-System kost hen relatief weinig tijd. “Het is een kwestie van emmertjes neerzetten en het filterpapier doordrukken. Je kunt deze bijvoorbeeld bij de gevel plaatsen, waar vaker spint voorkomt. Elke week dient men twee tot drie emmers per hectare te plaatsen. Zo houden we de spint goed onder controle. Zit er overal in de kas wat spint, dan is het tijd voor de roofmijt Phytoseiulus.


Luizen.

Ook zien we dat de druk van luizen op het moment erg toeneemt. Door het inzetten van Aphidoletes-System wat ook een galmug is, hebben we een hele goede basis in de bestrijding van luizen. We komen namelijk een aantal soorten luis tegen: aardappeltopluis, perzikluis, boterbloemluis, maar ook katoenluis. De Aphidoletes heeft geen voorkeur voor een bepaalde soort maar lust ze allemaal. Ondersteun altijd je luizenbestrijding met sluipwespen.

Commentaires


bottom of page