top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Biobest adviseert extra feromoonvallen en nieuw BT-middel in strijd tegen tomatenmineermot


Tomatentelers in België en Nederland komen de plaag steeds vaker tegen: de tomaatmineermot Tuta absoluta. Doordat de plaag resistent is tegen chemische middelen, groeit het belang van natuurlijke bestrijding. Biobest adviseert klanten een combinatie van de feromoonval Delta trap, zwarte vangplaten, Macrolophus-System en het nieuwe BT-middel DELFIN® WG.

“De druk van deze plaag neemt toe. Omdat chemische middelen nauwelijks effectief zijn, krijgen telers Tuta absoluta moeilijk onder controle”, vertelt adviseur Jurgen Bouveroux. Het grootste probleem vormen de rupsen, die gangen boren in bladeren, stengels en vruchten en zo oogstschade veroorzaken. De motten zelf zijn zo’n 7 millimeter lang en vliegen vooral ’s nachts.

Motten in beeld Bouveroux adviseert een combinatie van acties om schade te voorkomen. “Op de eerste plaats geven wij telers het advies het aantal feromoonvallen per hectare sterk te verhogen. De Delta trap met het feromoon voor Tuta absoluta zorgt ervoor dat hij de plaag beter kan monitoren en onderdrukken. Het gebruik van zwarte vangplaten - liefst tegen een witte achtergrond - kunnen wij daarnaast aanraden, omdat de motten graag op een donkere ondergrond zitten.”

Macrolophus-System Verder raadt de adviseur aan om de biologie in de serre op peil te houden, met name de roofwants Macrolophus pygmaeus. Deze belangrijke predator verorbert larven en eieren van de kas- en tabakswittevlieg, maar ook die van Tuta absoluta. Door zijn vraatzucht is deze M. pygmaeus effectief gebleken in de strijd tegen deze plaag. “Telers kunnen de populatie van deze roofwants op volle sterkte houden door alternatieve voedselbronnen als Nutrimac en Artemac in te zetten.”

Nieuw BT-middel Om de larven van Tuta absoluta aan te pakken, kunnen telers verder het nieuwe biologische bestrijdingsmiddel DELFIN® WG inzetten, dat Biobest sinds midden februari 2018 in zijn pakket heeft. Dit middel is effectief tegen verschillende rupsen en bevat sporen en kristallen van Bacillus thuringiensis van de subsoort kurstaki. “Net als andere BT-middelen moeten telers het spuiten op het blad. Als de larven de bladeren eten, wordt het in hun spijsverteringskanaal omgezet in toxines. Het werkt het beste tegen jonge rupsen. Het is dus belangrijk om de plaag goed te monitoren en de bestrijding op tijd te starten.”

bottom of page