top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Zweefvliegen: de stofzuigers van de paprikakas

Biobest introduceert een nieuw wapen in de strijd tegen bladluizen. In 2016 deden paprikatelers de eerste ervaringen op met de inheemse zweefvlieg Sphaerophoria rueppellii. Haar vraatzuchtige larven blijken elke kolonie bladluizen vakkundig te vernietigen. "De zweefvliegen zoeken in de kas zelf de kolonies op en leggen daarin hun eieren. De larven eten als een stofzuiger alle bladluizen op", vertelt adviseur Stefan Bohté van Biobest.

Voor paprikatelers zijn bladluizen een groot probleem, zeker als correctiemiddelen niet mogelijk zijn. "Bladluizen ontwikkelen zich vreselijk snel. Ze baren namelijk levend. De jonge luizen kunnen binnen een week weer baren. Ecotelers weten hoe rap dat kan gaan", aldus Bohté. Ook telers die wel chemie kunnen gebruiken, hebben minder mogelijkheden dan voorheen. Bladluismiddelen als Pirimor en Calypso zijn namelijk alleen toegelaten als de teler zijn lozingswater zuivert. "Los daarvan stellen retailers eisen aan het maximale residu op de producten. Daarom zoeken veel telers naar alternatieven, ook omdat de effectiviteit van chemie soms tegenvalt." Larve eet 200 bladluizen Die alternatieven biedt Biobest. Om bladluis te bestrijden, zijn verschillende biologische oplossingen voorhanden. Lieveheersbeestjes, galmuggen en sluipwespen bijvoorbeeld. Die laatste zijn de bekendste bestrijders. "Sluipwespen doen hun werk goed, maar bij hoge luisdruk is hun capaciteit beperkt. Het zijn namelijk parasitoïden, die leven ten koste van hun gastheer. Maar het zijn geen predatoren." Actief op zoek Precies daarom vormt de zweefvlieg Sphaerophoria rueppellii - net als de galmug overigens - een goede aanvulling. De larven zijn namelijk wel predatoren (rovers), die zich tijdens hun ontwikkeling met maar liefst 200 bladluizen voeden. "Daarom zijn ze zo effectief. Ter illustratie: die vraatzucht maakt het moeilijk om zweefvliegen te kweken. Daar heb je ontzettend veel bladluis voor nodig. Sphaerophoria rueppellii is een wat kleinere soort, waarvoor geringere kolonies volstaan." Terwijl de larven bladluis verorberen, eten de volwassen zweefvliegen pollen en nectar. Luchtvochtigheid Paprikatelers in Nederland en België hebben het afgelopen jaar ervaren hoe effectief Sphaerophoria rueppellii is. Bohté: "Ik heb vijf paprikatelers begeleid, zowel eco- als reguliere telers. We zagen de bladluisdruk afnemen. De zweefvlieg pakt bijvoorbeeld de lastige boterbloemluis goed aan, die al bij lage aantallen schade kan veroorzaken. Wat ons opviel was dat de larven een redelijke luchtvochtigheid nodig hebben, omdat ze naakt zijn. Zij zijn verder vooral 's nachts actief." Schaduwrijke verdeelplekken Bohté adviseert telers Sphaerophoria rueppellii te combineren met sluipwespen, juist omdat de bestrijders elkaar aanvullen. "Vorig jaar zijn we in week 5 gestart met 1 koker per hectare. Zodra de luisdruk toenam, breidden we dat uit tot 3 à 6 kokers per hectare. Eén of twee schaduwrijke verdeelplekken waren voldoende. Zodra de poppen uitkwamen, zochten de zweefvliegen namelijk zelf de luizen op. Over de toepassing adviseren wij telers graag op maat. Of de Sphaerophoria rueppellii ook in bijvoorbeeld de aubergineteelt bruikbaar is, weten we nog niet. Dat gaan we testen." Sphaerophoria-System Biobest verkoopt de flesjes onder de naam Sphaerophoria-System. Ieder flesje bevat 100 poppen. De zweefvliegen kunnen elk 400 eitjes leggen en zijn actief bij temperaturen tussen 10°C en 30°C.

Geraadpleegd via: www.groentennieuws.nl

bottom of page