top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Biobest neemt Real IPM Kenya over

Biobest en Real IPM Kenya hebben onlangs de overname aangekondigd van Real IPM Kenya door Biobest. Real IPM is een marktleider op het gebied van biologische bestrijding in Oost-Afrika. Dankzij haar brede aanwezigheid op de markt bedient ze een ruim scala aan klanten, van bedrijven gericht op het exporteren van bloemen tot kleinschalige graantelers. Met deze overeenkomst krijgt Biobest een stevige voet aan de grond in een deel van de wereld waar het tot nu toe nog niet aanwezig was. De transactie geeft uitzicht op heel wat synergieën.

“Wij hebben Real IPM Kenya ongeveer 15 jaar geleden opgestart”, aldus Henry Wainwright en Louise Labuschagne, oprichters, eigenaren en bestuurders van het bedrijf. “Onze droom en passie was aan Afrikaanse telers betaalbare en effectieve biologische oplossingen te bieden. Met een sterk en gemotiveerd team hebben we een breed productassortiment met diverse unieke biologische gewasbeschermingsmiddelen uitgebouwd. We hebben een divers en trouw klantenbestand uitgebouwd in Kenia, Ethiopië, Tanzania, Zuid-Afrika en daarbuiten. Wij zijn trots op dit succes. Mogelijkheden om verder te groeien zijn er genoeg, maar voor ons is de tijd gekomen om ons voor te bereiden op een nieuwe fase in ons leven, waarin we meer tijd kunnen vrijmaken voor onze familie. Wij zijn op zoek gegaan naar een partner die aandacht heeft voor onze persoonlijke en zakelijke waarden en die wij vertrouwen om verder te bouwen op de stevige fundamenten die we hebben gelegd. Wij zijn overtuigd dat Biobest de beste partner voor ons is.” Henry Wainwright voegt hieraan toe: “Ik blijf de komende twee jaar actief als General Manager van Real IPM Kenya, om voor continuïteit en een perfecte overdracht te zorgen. Deze transactie biedt mijn team alle kansen om verder te groeien en geeft Biobest de mogelijkheid om op een succesvolle manier bij te dragen aan een duurzame landbouw in Afrika. Onze bestaande en toekomstige klanten en distributeurs zullen van deze samenwerking de vruchten kunnen plukken.”

Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest: “Ons doel is om wereldwijd te voldoen aan de noden van telers van onze strategische gewassen. Oost- en Zuid-Afrika zijn belangrijke gebieden voor de bloementeelt en de tuinbouw, maar ook voor citrus en andere gewassen die in openlucht worden geteeld. Met Real IPM Kenya worden we meteen een belangrijke speler in dit deel van de wereld. Wij zijn onder de indruk van de sterke marktpositie die het bedrijf heeft uitgebouwd en stellen het daarom erg op prijs dat Henry nog een tijdlang de leiding behoudt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat wij op basis van ons eigen productassortiment en onze R&D pijplijn, het productgamma van Real IPM verder kunnen versterken. Samen kunnen wij nog meer complete en effectieve oplossingen bieden aan de Afrikaanse teler.” Jean-Marc haalt nog meer voordelen aan: “Het is een belangrijk concurrentievoordeel om een sterke productie-infrastructuur in Oost-Afrika te hebben. Lokale klanten genieten van een goede kwaliteit en scherpe prijzen; want lokale productie van biologische bestrijders is er zeer competitief. Het is erg moeilijk concurreren in de lokale markt zonder lokale productie. Tot slot vormen de productportfolio’s van Real IPM Kenya en het partnerbedrijf Real IPM UK ook een mooie aanvulling op onze bestaande portfolio. Dat creëert extra groeimogelijkheden voor zowel onze programma’s in Kenia als die over de hele wereld.” Antony Pearce, General Manager van Real IPM UK, een partnerbedrijf van Real IPM Kenia is ook tevreden met de transactie. Dit bedrijf is opgericht in 2015 met het doel om de registratie van bepaalde Real IPM Kenia producten in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in orde te brengen. “We hebben de financiering verzekerd voor de registratie van Real IPM Kenia Metarhizium producten. We doen er dan ook alles aan om deze producten versneld te registreren. De samenwerking met Biobest vormt een toegevoegde waarde voor ons. Biobest is sterk aanwezig in diverse regio’s en gewassen waarin ik een groot potentieel voor onze producten zie. Deze overname is dan ook gunstig voor de marktbenaderingsstrategie van Real IPM UK.” Biobest, met hoofdkantoor in België, is een belangrijke speler op de markt van hommelbestuiving en biologische gewasbescherming. Het bedrijf biedt een volledige reeks oplossingen aan om gewassen op natuurlijke wijze te beschermen. Biobest gaat er prat op telers persoonlijk advies aan te bieden om hun economische en milieudoelstellingen waar te maken. Real IPM Kenya heeft zijn hoofdkantoor in Thika net buiten Nairobi, Kenia en is de belangrijkste leverancier van producten voor biologische bestrijding in Kenia en Oost-Afrika. Het bedrijf ontwikkelt robuuste IPM-programma’s ter vervanging van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo helpt het telers een hogere opbrengst en een betere kwaliteit te realiseren, wat ook de consument ten goede komt. Real IPM Kenya werd bij deze transactie geadviseerd door BlackGold Investments, een Keniaans bedrijf dat investeringsadvies verleent.

Geraadpleegd via: www.bloemenplantennieuws.nl

bottom of page