top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Zet in op biologische bladluisbestrijding!

Bijgewerkt op: 5 apr. 2022

Zoals vermeld in verschillende nieuwsberichten ondervinden meerdere telers problemen met het bestrijden van bladluis. Vooral in de paprikateelt speelt dit probleem en er wordt gedacht dat we met een ‘andere’ of ’nieuwe’ bladluizensoort te maken hebben. Dit wordt vooral gedacht doordat de chemisch middelen niet meer werken zoals we gewend zijn. Bladluis wordt niet volledig opgeruimd na een chemische correctie, ook komt de bladluis in grote aantallen voor en komt sneller terug na de bestrijding. Door de matige resultaten van de chemische middelen is er simpelweg één oplossing: meer inzetten op biologische bestrijding. De basis hiervan is het inzetten van nuttige insecten. Biobest heeft de laatste jaren gewerkt aan een breed pakket luizen bestrijders. Met onze meest recente lancering van de bruine gaasvlieg Micromus, kunnen wij het grootste en meest diverse pakket aan biologische bestrijders leveren.

bruine gaasvlieg Micromus eet adult
Micromus adult eet luis

Mochten de nuttige insecten niet voldoende werken dan is het mogelijk om ze te ondersteunen door het toepassen van biologische/fysische middelen. Vaak zijn dit middelen die bij contact met de bladluis de luis afdoden. Doordat chemisch ingrijpen niet mogelijk is, wordt het monitoren van de bladluishaarden en het pleksgewijs corrigeren hiervan door extra inzet van nuttige steeds belangrijker!


Een breed pakket aan biologische bladluisbestrijders

Biobest ziet al jaren het belang van het inzetten van veel verschillende type bestrijders het meest effectief is in de bestrijding van bladluis. Afgelopen jaren heeft Biobest daarom ook een aantal verschillende nieuwe bestrijders op de markt geïntroduceerd. De meeste recente bestrijder is Micromus-system (zie hem in het onderstaande filmpje in actie in de paprika's!). Het unieke aan deze gaasvlieg is dat zowel de volwassenen als de larven van deze bestrijder bladluis op het menu heeft staan. Het maakt daarnaast geen onderscheid in luizensoorten. Zet deze bestrijder onder bladluishaarden en je zal zeer snel resultaat zien. Ons advies is om 10 potjes per hectare gedurende een aantal weken te introduceren.Eupeodus larve eet bladluis

Naast deze gaasvlieg heeft Biobest ook twee zweefvliegsoorten in het pakket. Eupeodes-system is een zweefvlieg die al vroeg in het jaar, vanaf week 6/7, ingezet kan worden. Zet deze bestrijder een aantal weken achter elkaar in en gebruik hiervoor een drie tot vier potjes per hectare per keer. Ook deze bestrijder maakt geen onderscheid in bladluissoorten en/of ondersoorten.


Sphaerophoria-system is een zweefvlieg die beter ingezet kan worden richting de zomerperiode. Zet deze bestrijder (net als de Eupeodes) een aantal weken achter elkaar in. Begin op tijd met inzetten van deze bestrijder, want het duurt een tijdje voordat er een goede populatie opgebouwd is in de kas. Zet daarnaast hoge aantallen bestrijders in, verwacht niet dat met lage aantallen de bladluis op een biologische manier bestreden kan gaan worden.


Gaasvliegen en zweefvliegen zijn predatoren en hebben bladluis nodig om te overleven en te vermenigvuldigen. Begin dus met inzetten wanneer de eerste bladluis waargenomen is. Predatoren eten alle bladluizen en maken geen onderscheid in soorten bladluis.


Naast deze unieke Biobest producten is er ook keuze uit diverse sluipwespen en een galmug tegen luis. De sluipwespen hebben wel voorkeur voor bepaalde type luizen, kies de bijpassende sluipwesp aan de hand van welke bladluissoort er in de kas aanwezig is. Door veel verschillende typen bladluisbestrijders in te zetten vergroot u de kans van slagen. Mocht u advies willen in de keuze van uw bestrijder(s), neem contact op met je Biobest adviseur!


Biologische/fysische gewasbeschermingsmiddelen

Op het moment dat de biologische bestrijders niet in staat zijn bladluis voldoende onder controle te houden adviseren wij om te corrigeren met middelen die een beperkte impact hebben op uw biologische bestrijders. Wij adviseren dan ook om te werken met biologische en/of fysische gewasbeschermingsmiddelen. Een van de producten waar dat mee kan is Protac SF®. Dit is product immobiliseert de plaag onmiddellijk en elimineert de schadelijke insecten erg snel. Let op dat biologische bestrijders hiervan ook hinder kunnen ondervinden. Als er plekken in de kas zijn waar geen ‘evenwicht’ is, dan is dit een prima middel om de biologie te helpen door ontwikkeling van luizenhaarden af te remmen. Pas Protac SF® toe op een zonnige dag, laat het product dus snel opdrogen en hou je aan de etiketdosering. Spuit daar naast enkel de kop van de plant om residu op te vruchten te minimaliseren.


SPYRO® is daarnaast ook een optie op pleksgewijs de bladluis te corrigeren. SPYRO® is een contactinsecticide op basis van natuurlijke pyrethrinen. Het voordeel van dit product is dat je na het opdrogen van het gewas weer bestrijders in kan zetten op deze plek, er is nauwelijks sprake van een nawerking. Spuit dit product net als Protac SF® enkel pleksgewijs, omdat je anders ook te veel de biologie in de weg kan zitten. Voor verdere informatie van deze producten kijk op www.biobestgroup.com.


Deze middelen kunnen wat gewasreactie geven, vraag daarom je Biobest adviseur wat de beste manier en moment van toepassen is. Ook met andere middelen in deze groep zien we onderweg gewasreactie, men zal dit moeten accepteren om bladluishaarden onder controle te kunnen krijgen. Juist toepassen van deze producten vermindert aanzienlijk de kans op ‘schade’.


Op dit moment zien we nog te veel bladluis, ook na correcties, Inzet van biologische luisbestrijding wordt dus steeds belangrijker. Er zullen hogere aantallen nodig zijn om de bladluis onder controle te krijgen. Biobest anticipeert hierop door de productie van luisbestrijders te verhogen. Daarnaast hebben onze specialisten veel onderling contact, zo kunnen wij u voorzien van het beste advies.
Comments


bottom of page