top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Voorkom Botrytis met behulp van Scaniavital

Bijgewerkt op: 21 feb. 2022

Tomatenteler Wesley van Schie:

“Wonden goed insmeren met biologische middel Scaniavital”

Wesley van Schie teelt losse tomaten op één van de drie locaties van het familiebedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul. Het bedrijf gebruikt al jaren het middel Scaniavital van Biobest om beschadigde wonden in te smeren en daarmee verspreiding van Botrytis te voorkomen.


Het biologische wondafdekmiddel Scaniavital zorgt dat schimmelsporen zich minder snel verspreiden en beschermt zo de plant tegen een verdere infectie van Botrytis. Het grote voordeel van Scaniavital ten opzichte van andere producten is dat het een biologisch product is.

Wesley: “Iedereen mag het toepassen in de kas. Voor andere middelen heb je een spuitlicentie nodig. Doordat iedereen het mag gebruiken, zijn we er eerder bij. Dat voorkomt verspreiding van schimmels.”


Iedereen een flesje mee

Tijdens het teeltseizoen geeft Wesley zijn medewerkers een flesje met de kleefpasta mee. Als zij plekken vinden, kunnen zij deze insmeren met Scaniavital. Voordat zij de plekken insmeren, snijden de medewerkers eerst de aanwezige schimmelsporen weg met een mesje, zodat er een ‘schone’ wond openblijft. Daarna dekken zij de wond af met het middel. “Ik zeg er altijd bij: Beter goed smeren i.p.v. een klein beetje insmeren, dat is erg belangrijk.”


Zo min mogelijk spuiten

Bestrijding van Botrytis is de laatste jaren een steeds grotere uitdaging. De familie van Schie wil in het teeltseizoen zo min mogelijk spuiten tegen Botrytis. Wesley: “Met een bespuiting breng je vocht in de kas. Hierdoor geef je de schimmelsporen alleen maar meer kans om zich te ontwikkelen.”

Wesley vertelt dat druppelen over het algemeen goed werkte, maar dat er nog maar één chemisch middel is toegestaan. “De werking daarvan neemt af. Daar kunnen we niet de hele Botrytis- bestrijding mee doen. We zien dat er resistentie optreedt en dat andere Botrytis-stammen niet gevoelig zijn voor deze chemische stof. Het is dus belangrijk om de sporendruk in de kas zo laag mogelijk te krijgen.”


Al jaren wonden insmeren

Voorkomen dat de schimmel zich verspreidt is daarom extra belangrijk. Dat is voor dit familiebedrijf niets nieuws. “Mijn vader droogde wonden vroeger uit met bagger. Nu doen we dat al jaren met Scaniavital”, vertelt Wesley.


Goed verdelen

De teler heeft nog wel een wens. “Het gaatje in het flesje mag groter. Daardoor wordt het gemakkelijker om de pasta goed te verdelen over de wond. Ook merken we dat we het product goed moeten doorroeren als het een tijdje heeft stilgestaan. Maar na goed roeren werkt het weer als vanouds!”

bottom of page