top of page

Acerca de

Banner vangplaat pagina.png

Vangplaten

Het tijdig signaleren van plagen is essentieel bij geïntegreerde gewasbescherming in de tuinbouw. Vangplaten vormen de basis voor het scouten en monitoren van schadelijke insecten en plagen. 

De vangplaten zijn gemaakt van gerecycled plastic en worden geproduceerd in verschillende kleuren en maten. Welke afmeting en kleur u gebruikt hangt af van welke plaag gemonitord of weggevangen moet worden. Voor de signalering van de meest reguliere plagen wordt de vangplaat van 25x10 cm het meest ingezet. De platen zijn hittebestendig, hierdoor behouden de platen hun vorm en drogen ze niet uit. Daarnaast zijn de platen resistent tegen water en is de lijm niet giftig. Om het ophangen van de platen makkelijker te maken zijn ze voorzien van een haakje.

Advies!

De vangplaten kunnen het beste opgehangen worden aan het begin van de teelt. Op deze manier kan eenvoudig gesignaleerd worden welke plaag en in welke mate deze aanwezig is in de kas. Met de waarnemingen op de vangplaten kan vervolgens een goed geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie worden uitgestippeld. Daarbij kunnen de platen het beste heel het jaar door ingezet worden.

Wanneer u de platen regelmatig controleert weet u wat er gebeurt in uw kas. Op deze manier weet u welke plaag actief is en hoe heftig de plaag is. Dit maakt overzichtelijk welke vervolgstappen ondernomen moeten worden ter bestrijding van de plaag. Als er geregeld wordt gemonitord is de kans kunnen grote brandhaarden voorkomen worden en kan er in veel gevallen zelfs nog ingegrepen worden met een biologische gewasbeschermingsstrategie. 

Soorten platen

Het assortiment van Biobest is kleurrijk gevuld met tal van vangplaten. De voordelen per plaat verschillen en zijn afhankelijk van de kleuren, zie hieronder:

  • Geel: wittevlieg, trips, mineervlieg en luis

  • (Licht en donker) blauw: trips

  • Rood: cicaden

  • Wit: wantsen

  • Zwart: tuta absoluta

Naast dit kleurrijke pallet zijn er verschillende afmetingen van de platen. Wanneer u als doel heeft om de plagen weg te vangen maak dan gebruik van grote platen. Tot slot zijn er platen met rasters die het tellen vereenvoudigen en platen die niet aan uw handen blijven plakken, wat veel tijd bespaard. 

Kortom, voordat u een vangplaat aanschaft is het belangrijk dat u duidelijk voor ogen hebt wat uw doel is; wegvangen of signaleren? Daarnaast moet u weten welke plaag(en) u wilt signaleren en wegvangen. Ook kan u nog eens kiezen voor gemak. Geen idee wat u moet kiezen? Schroom niet om uw adviseur te benaderen of ons te bellen!

bottom of page