top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Waar moet je op letten bij het gebruik van Bt?

De doeltreffendheid van veel producten hangt af van een juiste toepassing. Ontdek hier de belangrijke aspecten van het gebruik van Bt en waar je op moet letten.


Met het aanbreken van de lente zijn motten steeds actiever. Het lenteseizoen biedt ideale omstandigheden voor motten om zich voort te planten en te ontwikkelen, wat kan leiden tot een toename van mottenactiviteit en mogelijk overlast in je gewassen.


Bt

Om te voorkomen dat rupsen je gewas aantasten, bestrijd je ze met Bt, wat staat voor Bacillus thuringiensis. Dit biologische gewasbeschermingsmiddel is effectief tegen rupsen vanwege zijn specifieke werking en selectiviteit. Bt produceert eiwitten die schadelijk zijn voor de darmen van rupsen wanneer ze het innemen. Dit leidt tot de dood van de rups, terwijl andere nuttige organismen ongedeerd blijven. Deze eigenschap maakt Bt veilig voor mensen en andere organismen, maar niet voor rupsen, waardoor het een veilig en duurzaam alternatief is voor rupsenbestrijding.


Waar moet je op letten?

Monitoren

Het is het beste om Bt in te zetten zodra de eerste motten worden waargenomen. Door monitoring, bijvoorbeeld via feromoonvallen en vangplaten, kun je het probleem zo vroeg mogelijk ontdekken. Geautomatiseerde monitoringsystemen kunnen zelfs nog eerder motten detecteren.


Timing

Het is essentieel om Bt toe te passen op het juiste moment tijdens de levenscyclus van het plaaginsect. Jonge rupsen zijn over het algemeen gevoeliger voor Bt, dus het is effectiever om het in dit stadium te gebruiken. Daarnaast zijn toepassingsomstandigheden zoals UV-licht en waterafspoeling belangrijk. Kies een moment waarbij deze factoren minimaal zijn.


Formulering

De formulering van Bt, zoals poeder, vloeistof of korrels, beïnvloedt hoe het wordt toegepast en verspreid in het gewas. De juiste formulering kiezen verbetert de effectiviteit van de bestrijding en maakt toepassing gemakkelijker.


Deeltjesgrootte

De deeltjesgrootte van Bt-preparaat is cruciaal voor de effectiviteit. Kleinere deeltjes hechten beter aan het plantoppervlak en worden beter opgenomen door plaaginsecten. Kies de juiste deeltjesgrootte voor een effectievere bestrijding.


Dosering

Gebruik de aanbevolen dosering om optimale bestrijding te garanderen. Te veel of te weinig middel kan de effectiviteit verminderen. Let op de doseringen van verschillende Bt-producten.


Toepassingstechniek

Kies de juiste toepassingsmethode op basis van het gewastype, omstandigheden, besmettingsniveau en levenscyclus van het plaaginsect. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig voor optimale bestrijding.

Delfin

Delfin is een Bt gebaseerd op Bacillus thuringiensis spp. kurstaki, stam SA-11. Het is speciaal ontwikkeld voor de bestrijding van bladvretende rupsen op diverse gewassen. Dankzij het unieke productieproces bevat Delfin een hoog gehalte aan actieve componenten, wat resulteert in een effectieve bestrijding van rupsen. Met zijn kleine deeltjesgrootte en optimale gewasbedekking biedt Delfin een krachtig middel tegen rupsen op een efficiënte en duurzame manier.


Commentaires


bottom of page