top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Snel toepassen, voorkomt problemen met Pythium!

Herald van der Knaap over ASPERELLO® T34 Biocontrol®

“Geen uitval meer door Pythium


Tomatenteler Herald van der Knaap was een van de eerste gebruikers van ASPERELLO® T34 Biocontrol® in de tomatenteelt in Nederland. “Ik vind het een echte aanwinst voor onze teelt. We hebben geen uitval meer door Pythium, we kunnen ons chemiegebruik reduceren en zien een spontanere groei.”


Herald teelt al jaren het tomatenras Merlice op 3,3 ha aan de Zwartendijk in Monster. Naast deze locatie heeft hij samen met zijn neef nog een locatie aan de Bospolder in Honselersdijk.

Adviseur Marvin Koot van Biobest Nederland wees Herald in 2016 op de biologische fungicide ASPERELLO®, die in sierteelt al met succes werd toegepast. [LV1] De nuttige schimmel Trichoderma asperellum T34 helpt planten namelijk beschermen tegen bodemgebonden schimmelziekten als Pythium.


Nu standaard ingezet

Tot 2017 gebruikte Van der Knaap verschillende chemische middelen tegen Pythium. Herald: “Normaal gesproken moesten we begin februari al een behandeling uitvoeren. Sinds ik ASPERELLO® tijdens de hele teelt gebruik, hebben we deze problemen niet meer ervaren. Sinds 2017 zet ik het middel daarom standaard in.”


Het product is volgens Herald gemakkelijk toe te passen. Hij heeft na de zandfilter en de fijnfilter een vat, waar hij verschillende chemische en biologische middelen direct op de hoofdleiding kan injecteren. Het is belangrijk om het product na de filters toe te passen, zodat het op een goede manier bij de wortels aankomt.


Goede vestiging van nuttige schimmel

Het vat van 100 liter (zie foto) vult Van der Knaap twee keer. Per keer gaat er 1,75 kg ASPERELLO® mee. Zo komt er in totaal 3,5 kg voor 3,3 ha in het druppelsysteem.

Het vat staat na de zandfilter en de fijnfilter, waar de teler middelen direct op de hoofdleiding kan injecteren.

“Het is belangrijk dat het product niet ‘s nachts in het druppelsysteem blijft staan. Dit kan zorgen voor afbraak van het middel en kan verstoppingen veroorzaken”, legt Marvin Koot van Biobest Nederland uit.


Het middel moet aan het einde van de dag de leiding hebben verlaten, zodat de schimmel zich goed kan vestigen rondom de wortels. Herald voegt daaraan toe: “Het is belangrijk om daarna een tijdje bepaalde chemische middelen niet toe te passen. Het is zonde als je je nuttige schimmel gelijk weer bestrijdt.”


Hoe eerder, hoe beter

Biobest adviseert het biologische middel al bij de plantenkweker in te zetten. Marvin: “Hoe eerder de schimmel bij de wortel is, des te kleiner is de kans op infectie van Pythium spp. en/of Fusarium spp. Tegen deze twee pathogenen heeft ASPERELLO® officieel een toelating. We zien in de praktijk ook effect tegen andere bodemschimmels. De teler hoeft slechts vier keer per jaar het product toe te passen om jaarrond een bescherming te hebben. De eerste keer is bij het voldruppelen van de matten.”

Herald: “Ik ben overtuigd van de werking van het middel. We hebben geen uitval meer door Pythium. We hoeven minder chemie toe te passen. Verder zie ik een spontanere groei. Vanwege al deze voordelen blijf ik zeker ASPERELLO® gebruiken.”ASPERELLO® draagt bij aan een gezond wortelpakket.Comments


bottom of page