top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Orius-System: effectieve bestrijding van trips in de aardbeiteelt

10/07/2023 - Met de oplopende temperaturen tijdens de zomer, neemt de tripsdruk in de aardbeienteelten snel toe. Hoog tijd om naast roofmijten ook de roofwants Orius-System in te zetten, vertelt Eline Braet, Crop Specialist berries bij Biobest Group.Vooral in de doordragers kan de populatie trips ‘s zomers explosief groeien. De kweekzakjes met Amblyseius-System of Swirskii-System zijn dan niet meer voldoende. “Roofmijten zijn prima bestrijders, maar voeden zich enkel met de larven van trips. Om ook de volwassen exemplaren aan te pakken, doen telers er goed aan Orius-System in te zetten,” verklaart Eline.


Zomermaanden

Eline vervolgt: “Zodra er 10 cm gewas staat, kunnen er al wekelijks roofmijten worden verdeeld. Orius volgt pas later in de teelt. De werking van deze predator is namelijk afhankelijk van de temperatuur en daglengte.”

In de maanden mei tot en met september zijn de omstandigheden voor roofwantsen perfect. “Dus wanneer telers nu volwassen trips in hun bloemen waarnemen, kunnen ze gelijk starten met Orius-System.”


Mix van nuttigen

Trips tast de bloemen aan, die uitgroeien tot misvormde en bronskleurige vruchten. Deze hardnekkige plaag wordt het effectiefst bestreden met een mix van natuurlijke vijanden. Daarbij is het belangrijk om de nuttigen tijdig en regelmatig te strooien, zo blijven de verschillende populaties goed op peil. De aantallen zijn afhankelijk van de plaagdruk.


Duurzame verpakking

Biobest levert Orius-System in een 100% biologisch afbreekbare verpakking. Deze zorgt ervoor dat de roofwantsen in een nog betere conditie bij de telers aankomen. Daarnaast kunnen de kartonnen bekertjes en het deksel worden achtergelaten in het gewas, zodat eventuele resterende volwassenen kunnen ontsnappen. Aan het einde van de teelt worden de verpakkingen dan samen met de plantenresten verwijderd. “Dat scheelt weer tijd.”

Comments


bottom of page