top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Hoe gebruik je Asperello in de teelt?

Asperello Biocontrol T34 is een biologische fungicide op basis van de antagonistische schimmel Trichoderma Asperellum T34. Asperello beschermt de plant op een natuurlijke manier tegen bodemgebonden schimmelziekten. Trichoderma T34 gaat een symbiotische werking aan met de wortels van de plant en zorgt daarmee voor een gezonde wortelgroei.Hoe werkt Asperello?

Asperello kent drie werkingsmechanisme:

1.       Het parasiteren van andere (schadelijke) schimmels.

2.       ​Het concurreren om plaats met andere schimmels op de wortels.

3.       Het realiseren van geïnduceerde resistentie van het gewas.


Asperello in de opkweek

Het is belangrijk om Asperello zo vroeg mogelijk toe te passen. Bij voorkeur na het kiemen van het zaad en wanneer de eerste wortels gaan groeien. Als Asperello in een vroeg stadium van de wortelontwikkeling wordt toegepast en wanneer de ziektedruk laag is, dan kan de ontwikkeling van Asperello gelijk lopen met de wortelontwikkeling van het gewas. Dit voorkomt dat pathogene schimmels zich kunnen ontwikkelen en de planten kunnen aantasten. Als er toch aantasting plaatsvindt, zal deze meestal beperkt blijven tot een geïsoleerd gebied en zich niet snel uitbreiden naar naastgelegen planten. Dit is vergelijkbaar met de werking van Asperello in de natuur, waar het een rol speelt in het beschermen van planten tegen schadelijke micro-organismen. Door het vroeg toepassen van Asperello kan een effectieve en natuurlijke bescherming van de planten worden bereikt.


Asperello tijdens de teelt

Het advies is om Asperello één keer tijdens de opkweekfase toe te passen. Ongeacht het gewas of substraat waar de plant in groeit. Na het planten op het productiebedrijf moet de behandeling worden herhaald.

Om een effectieve kolonisatie van de wortels door Trichoderma te bereiken, is het aan te raden om na te opkweek en kort na het planten de toepassing te herhalen. Het is belangrijk om het aantal levende sporen op peil te houden. Daarom wordt er na 8-12 weken een derde behandeling aanbevolen. Op deze manier kan de symbiotische schimmel Asperello T34 de overhand houden. Als de eerste behandeling niet bij de opkweek, maar direct na het planten heeft plaatsgevonden, kan de volgende behandeling al na 4-8 weken worden uitgevoerd.


Waarom herhalen?

Omdat in het substraat steeds heel veel schimmels en bacteriën vechten voor het beste plaatsje rond de wortel, zal de Asperello T34 populatie na verloop van tijd onvermijdelijk achteruitgaan.

Bij het gebruik van Asperello is het belangrijk om rekening te houden met de compatibiliteit met andere gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. In geval van twijfel kan het beste contact worden gezocht met de leverancier van Asperello.

Wilt u meer informatie over de toepassing van Asperello in uw teelt? Neem dan gerust contact met ons op.

Comments


bottom of page