top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Eupeodes-System en Sphaerophoria-System: complementair en compatibel

Bijgewerkt op: 4 jul. 2023

26/06/2023 - Parasitaire sluipwespen zoals Aphidius-System vormen de ruggengraat van veel bladluisbestrijdingsprogramma's. Ze zijn echter zeer specifiek en kunnen niet alle bladluissoorten parasiteren. Onze twee zweefvliegen daarentegen, Eupeodes-System en Sphaerophoria-System, voeden zich met alle algemeen voorkomende bladluizen.


Deze twee zweefvliegen zijn vraatzuchtige bladluisbestrijders. De volwassen vrouwtjes zijn sterke vliegers en verspreiden zich snel door het gewas, op zoek naar bladluiskolonies om hun eieren te leggen.

Volwassen Eupeodescorollae en Sphaerophoriarueppellii leven lang; elk vrouwtje kan honderden eitjes leggen. Tijdens zijn leven kan een enkele Eupeodes larve 500-1000 bladluizen verorberen, terwijl een Sphaerophoria larve tot ongeveer 200 bladluizen eet in slechts negen dagen.

Eupeodes-System en Sphaerophoria-System vormen een categorie apart, omdat de volwassen zweefvliegen ook stuifmeel en nectar eten en op die manier bijdragen aan de bestuiving van gewassen.Wanneer te gebruiken

Eupeodes-System bij lagere temperaturen

De meeste zweefvliegsoorten hebben een optimaal temperatuurbereik tussen 20-35°C. Eupeodes verkiest echter iets koelere omstandigheden en kan actief blijven tot 10°C. Het best presteert hij tussen 15-25°C. Dit maakt Eupeodes-System ideaal voor het opstarten van bladluisbestrijdingsprogramma's in voorjaarsgewassen en voor de eindejaarsbestrijding in de herfst.

Sphaerophoria-System bij hogere temperaturen

Naarmate het seizoen vordert, kunnen de kastemperaturen stijgen. Dan presteert Sphaerophoria-System beter dan Eupeodes-System. Met een optimaal bereik van 25-35°C kan het temperaturen tot 40°C verdragen, ideaal dus voor bestrijdingsprogramma's midden in de zomer.Compatibel en complementair

Eupeodes-System en Sphaerophoria-System bewijzen hun waarde wereldwijd. Ze zijn een duurzame oplossing voor de bladluisbestrijding in een hele reeks gewassen.

Beide zweefvliegenproducten vullen elkaar aan qua temperturen: Eupeodes-System is geschikt voor lagere temperaturen, terwijl Sphaerophoria-System gedijt bij hogere temperaturen. Tegelijkertijd biedt een mix van de twee uitkomst wanneer temperaturen variëren, d.w.z. koel in de ochtend en warm tegen de middag.
Daar bovenop zijn deze twee zweefvliegen zeer compatibel en complementair met bestaande commerciële biologische oplossingen voor bladluisbestrijding.

Comments


bottom of page