Als je aan wasabi denkt, denk je aan sushi of aan Japan. De wasabi die wij bij sushi eten is echter helemaal geen echte wasabi. Sander van Kampen kwam hier in 2016 achter en ging op onderzoek uit. De echte verse wasabi werd vooral uit Japan geïmporteerd, maar niet in grote hoeveelheden en is te duur voor de grote Sushi-ketens.
Lastige teelt
Via zijn netwerk kon Sander aan plantmateriaal komen en de teelt van wasabi in Nederland uitproberen. Eind 2016 gingen de eerste plantjes in de kas. Wasabi is een lastig te telen plant en heel gevoelig voor ziekten en plagen. “Alles wat je kunt bedenken, kwam ik tegen: van schimmels als Fusarium tot beestjes als rupsen en trips. Uiteindelijk redde 70% van de planten het niet. Begin 2018 kon ik de eerste plantjes oogsten om te testen op de markt. Het mooie is dat je van de wasabiplant alles kunt eten, ook de bladeren en bloemetjes.”
Onderzoek door WUR
“Vanuit een Publiek-Private Samenwerking doen we onderzoek bij de WUR”, vertelt Sander. Uitgangspunt van het onderzoek is: hoe teel je wasabi, en is het rendabel? “Met fundamenteel onderzoek bootsen we situaties na die in de kas niet mogelijk zijn. Zo leren we van ziekten en plagen en van verschillende teeltsystemen.”
Hoe nu verder?
“Na de oogst van begin dit jaar zijn we nu gestart op een productielocatie in ’s-Gravenzande. Biobest sponsort ons met advies in biologische bestrijding. We verwachten in 2020 ongeveer 18 kilo per week te leveren, jaarrond. De prijzen in Japan stijgen bijvoorbeeld door de mislukte oogst vanwege orkanen. Natuurlijk kost het geld en tijd om de wasabi naar Europa te vervoeren. Onze uitdaging is om ook nieuwe afzetmarkten te vinden. Naast Nederland is heel Europa interessant, maar we kijken ook naar nieuwe producten, zoals sauzen waar wasabi in verwerkt is. Zoals Kizami, een soort sojasaus die voor 40% uit wasabi bestaat. Samen met koks ontwikkelen we nieuwe producten”.
Bron: https://www.naktuinbouw.nl/sites/default/files/media/Buitenstebinnen%2011.pdf