top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Met Delfin biedt Biobest een extra Bt-middel in de strijd tegen rupsen

Op 12 februari 2018 brengt Biobest Group in Nederland en België een nieuw biologisch gewasbeschermingsmiddel op de markt tegen rupsen. Delfin® WG is een variant van een Bt-middel, een bacteriepreparaat dat van grote waarde is in vele groenteteelten. Vooral in de jaarrond tomatenteelt kan het middel een bijdrage leveren aan de bestrijding van hardnekkige plagen als de turkse mot en de tomatenmineermot Tuta absoluta.

Bt staat voor Bacillus thuringiensis, het oudste en bekendste biologische gewasbeschermingsmiddel. Delfin bevat de Btk-variant van de subsoort kurstaki. Het middel is daardoor een goede aanvulling op het productgamma van Biobest. XenTari® WG is namelijk een Bta-middel van de subsoort aizawai. Elk subsoort heeft een ander effect op rupsen, zodat de middelen complementair zijn. Beide biologische middelen hebben geen enkel neveneffect op nuttige bestrijders en hommels.

Uniek productieproces

Het middel Delfin heeft een uniek productieproces, waardoor het product voordelen biedt ten opzichte van andere Bt’s. Het bedrijf Certis USA, dat Delfin produceert en in andere landen op de markt brengt, gebruikt in het procédé namelijk de techniek van verdamping in plaats van centrifuge. Daardoor is het gehalte aan actieve componenten met 85% hoger dan bij vergelijkbare middelen. Bovendien zijn de deeltjes veel fijner (5 micromol in plaats van 30 micromol), zodat het middel de bladeren beter bedekt.

Rupsen gaan dood

De werking van Delfin is vergelijkbaar met die van andere Bt’s. Het middel, dat telers op de bladeren moeten spuiten, bevat sporen en kristallen van de Bt. Als rupsen het blad eten, worden de kristallen in het spijsverteringskanaal van de rupsen omgezet in toxines. Die zorgen ervoor dat de rupsen doodgaan. Tegen allerlei rupsen, zoals die van de Tuta absoluta, turkse mot en koolmot werkt deze Btk.

Bestrijding effectiever door afwisseling

Biobest-adviseurs Stefan Bohté (Nederland) en Jurgen Bouveroux (België) zijn verheugd dat zij hun klanten Delfin kunnen aanbieden. Bouveroux: “De markt vraagt om nieuwe biologische middelen, omdat door jaarrond telen de plaagdruk hoger wordt. In een land als Italië zijn goede ervaringen met Delfin opgedaan.”

Bohté vult aan: “Het lijkt erop dat rupsen na verloop van tijd minder gevoelig worden voor een Bta-middel. Door het af te wisselen met een Btk-middel, dus van een andere subsoort, kan de bestrijding effectiever zijn. Omdat het een natuurlijk middel is, telt het uiteraard niet mee voor de maximale residulimiet, MRL. Wij adviseren klanten graag hoe ze Delfin optimaal kunnen inzetten.”

bottom of page