top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Greenstim® helpt aardbeien in perioden van stress

Op donkere, warme dagen in de herfst ervaren aardbeienplanten stress. Dat kan tot scheurtjes in de vruchten leiden. De biostimulant Greenstim® van Biobest helpt deze te voorkomen. Aardbeientelers die het toepassen, zien direct het verschil.

Biobest, specialist in biologische gewasbescherming, verkoopt deze biostimulant sinds 2015 in Nederland en België. Aan telers van zachtfruit, maar ook aan tomatentelers. Het middel is een oplosbaar poeder dat voor 97% bestaat uit pure glycine betaïne, een natuurlijk extract uit suikerbieten.

Sarah Van Beneden, Product Manager van Biobest: “Woestijnplanten en zeewier maken veel van deze stof aan. Deze planten leven in stressvolle omstandigheden. Glycine betaïne beschermt hen tegen extreme omstandigheden. Denk aan droogte, temperatuurveranderingen, water- en zoutstress. Bij aardbeien-, frambozen- of tomatenplanten is het effect hetzelfde.”

Positief effect op vruchten

Wat dat effect is, legt de Product Manager uit. “Het middel verbetert het water- en nutriëntentransport tijdens osmotische stress. Calcium wordt daardoor beter opgenomen. Dat versterkt de celwand en voorkomt scheurtjes. Ook zorgt het voor minder microbarstjes, die ingangspoorten voor schimmels zijn.”

Dat laatste constateerde Biobest bij een proef op het eigen Greenlab. Die liet zien dat vruchten van frambozenplanten die met Greenstim® werden behandeld langer houdbaar waren en significant minder last hadden van schimmelaantasting (zie grafiek).

Wetenschappelijk onderzoek toont verder aan dat Greenstim® binnen 24 uur de wortels, bladeren en vruchten bereikt. Het heeft daardoor snel een positief effect op de vruchten.

Minder scheurtjes

Aardbeientelers die het product in de praktijk toepassen, zien direct resultaat. Van Beneden: “Verschillende telers deden twee jaar geleden een proef. Een teler behandelde een kas wel en een kas niet met het middel. Bij het oogsten merkten plukkers spontaan op dat zij in een kas minder aardbeien met scheurtjes zagen. Zij wisten niet dat die behandeld was met Greenstim®.”

De telers vonden de proef zo overtuigend, dat zij sinds die tijd Greenstim® van de bloei tot en met de oogst inzetten. Zij kiezen ervoor dat zowel in de zomer als in het najaar te doen. Door het middel regelmatig toe te passen, voorkomen de aardbeientelers kwaliteitsproblemen.

Elk moment starten

De Product Manager legt uit dat telers Greenstim®, een middel van producent Lallemand Plant Care, ook nu nog kunnen inzetten. “Omdat het snel werkt, kunnen telers er elk moment mee starten. Binnen een dag na toepassing heeft het zich namelijk over de hele plant verspreid. In onverwachte stresssituaties heeft het direct toegevoegde waarde. Natuurlijk is het in eerste instantie belangrijk om het klimaat goed te sturen. Maar als het ineens warm of donker wordt, kan Greenstim® de planten extra bescherming bieden.”

Het beste is om het middel in stressvolle omstandigheden vanaf de bloei elke drie weken toe te passen. Biobest adviseert het middel in het gewas te spuiten, omdat het blad en de stengel de werkzame stof goed en snel kunnen opnemen. De adviesdosering is 2 kilo per hectare. Telers kunnen het middel met elke andere bespuiting combineren.

Frambozen van met Greenstim behandelde planten waren na de oogst langer houdbaar en minder vaak aangetast door schimmels.

[bijschrift bij foto van aardbeienplant in een kas?]

Als aardbeienplanten zijn behandeld met Greenstim® hebben de vruchten bij de oogst minder scheurtjes. Vooral in stressvolle situaties heeft het middel direct toegevoegde waarde.

bottom of page