top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Vangplaten en vanglinten, heeft dat zin dan?

Vangplaten en vanglinten zijn producten die al lang op de markt zijn, maar wordt er door u optimaal gebruik gemaakt van deze producten? Door ze op een slimme manier in te zetten wordt er een maximaal effect behaald. Dit zal leiden tot een nog mindere afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen en maakt uw biologische gewasbescherming programma robuuster.

Vangplaten

Vangplaten, gemaakt van gerecycled plastic, zijn er in verschillende maten en kleuren. De keuze voor een afmeting, lengte of kleur is afhankelijk van welke plaag er moet worden gesignaleerd of worden weggevangen. De meest gebruikte vangplaat voor het signaleren van trips en wittevlieg is de standaardmaat 25 cm bij 10 cm. Deze vangplaat wordt vaak aan het begin van een teelt (paprika, komkommer, tomaat) opgehangen om te kijken welke plagen in welke mate aanwezig zijn in de kas. Maar er wordt geadviseerd om ze het hele jaar door te gebruiken om de ontwikkeling van bijvoorbeeld wittevlieg te volgen. Het ophangen en regelmatig tellen van vangplaten is een makkelijke manier om beginnende wittevlieg plekken te vinden en de ontwikkeling te volgen. Wanneer de plekken bekend zijn, kunnen hier gerichte acties op worden ondernomen zoals het extra inzetten van natuurlijke vijanden. Op deze manier kan verspreiding van de wittevlieg door de kas worden voorkomen.

Blauw en geel

Er kan gekozen worden voor een blauwe of een gele vangplaat. De blauwe vangplaat wordt veel gebruikt voor het signaleren van trips, terwijl de gele vangplaat allerlei andere vliegende insecten aantrekt. Het advies is om 25 vangplaten per ha op te hangen om een goed beeld te krijgen van wat er gebeurd in de kas. Als in het begin van de teelt direct al veel insecten, bijvoorbeeld Californische trips, worden gevangen is het slim om meteen meer vangplaten op te hangen. Elke trips die op een vangplaat zit kan de planten of vruchten in de kas niet meer beschadigen of hier eitjes leggen, die zorgen voor een volgende generatie. Deze manier van het gebruik van vangplaten als gewasbescherming wordt ook wel ‘mass strapping’ genoemd. Dus het massaal wegvangen van een plaaginsect.

Sierteelt

Vangplaten wordt ook veel gebruikt in de sierteelt waar de ontwikkeling, van bijvoorbeeld trips, wordt gevolgd door het wekelijks tellen van de vangplaten. Hiervoor zijn de vangplaten met een raster geschikt, dat maakt het tellen eenvoudig.

Als het nodig is om plagen weg te vangen kan er gekozen worden om een grotere maat vangplaat te gebruiken, bijvoorbeeld 25 cm bij 40 cm. Een voorbeeld hiervan is het wegvangen van cicaden in de amaryllis teelt maar ook in de paprika. Hiervoor worden vangplaten met een rode kleur gebruikt.

Kleuren

De verschillende kleuren van de vangplaten hebben elk hun eigen functie. Door met kleuren te werken wordt gebruik gemaakt van het feit dat vliegende insecten van nature worden aangetrokken door kleur.

Eerder werden al de kleuren blauw, geel en rood genoemd, maar er zijn ook zwarte en witte vangplaten.

Hieronder een overzicht welke vangplaat voor welke plaag wordt ingezet:

- Geel Wittevlieg, trips, mineervlieg, luis

- Blauw Trips

- Rood Cicaden

- Wit Wantsen

- Zwart Tuta absoluta


Vanglinten

In de tomatenteelt maar ook andere teelten zoals aardbei, sierteelt, komkommer etc. wordt gewerkt met vanglinten. Dit zijn linten gemaakt van recyclebaar plastic, met lijm aan beide kanten. In de tomaat worden de vanglinten gebruikt om hoofdzakelijk wittevlieg weg te vangen uit de kop van de plant. Deze linten hangen ongeveer 10 cm boven de kop van de plant, maar als een plaag insect, zoals Tuta absoluta of varenrouwmug, zich ophoudt onder in het gewas of onder de teeltgoten worden de vanglinten hier gehangen. De leefomgeving van de plaag bepaald dus waar het vanglint komt. Het aantal vanglinten per kap is afhankelijk van de plaagdruk.

Vanglinten zijn beschikbaar in diverse lengtes, maar kunnen bij afname van grotere aantallen, ook op een specifieke lengtemaat besteld worden. Vanglinten op maat maken het ophangen sneller en gemakkelijker.

Nieuwsgierig geworden naar het gehele Biobest assortiment aan monitoring en scouting tools (klik hier)

Crop Scanner

De nieuwe Crop-Scanner app verhoogt de scouting-efficiëntie door snelle en directe ingave van scouting-data via smartphone of tablet. Doordat er een real time overzicht van de kas is, is op elk moment een overzichtelijke weergave van de scouting data via pc of internetpagina. Visualisatie van plaagdruk en populatieopbouw van nuttigen en door uitgebreide data-analyse & direct contact met een Biobest adviseur krijgt de teler een nóg efficiënter technisch advies

Comments


bottom of page