top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Starten met biologisch seizoen.

In gerbera zijn de meeste telers inmiddels gestart met hun “biologische seizoen” . De telers proberen zo schoon mogelijk de winter uit te komen. Problemen als wittevlieg, rups, (echino)trips en weekhuidmijt zijn intensief bestreden, afhankelijk van de situatie met chemische en of meer groenere middelen.

Rond week 10-12 starten de telers met het inzetten van de sluipwesp Encarsia tegen wittevlieg. Later wordt ook de sluipwesp Eretmocerus gebruikt, hetzij op plekken wittevlieg of als mix op een kaartje samen met Encarsia. Er worden flinke hoeveelheden sluipwespen ingezet, in gevoelige soorten zijn aantallen van 15-20/m2/wk niet vreemd. De wittevlieg kan in de komende weken zeer snel ontwikkelen, het is een hele klus om deze in toom te houden.


Plekken waar te veel wittevlieg ontwikkelt zijn een prima kweekplek voor Delphastus. Dit lieveheersbeestje voedt zich vrijwel uitsluitend van wittevlieg en kan (vette) plekken echt leeg vreten. Biobest heeft de verpakking van dit product weer verder doorontwikkeld, zodat de kevers in optimale conditie bij de klant arriveren! Het is zaak door de kas flink wat kweekplekjes te creëren, zodat daarna een goede verspreiding door de kas ontstaat.


In nieuwe wittevlieg haarden ga je Delphastus dan spontaan tegen komen!

Kies strategisch door de kas een aantal plekken waar je Delphastus kweekt, overige plekken kun je corrigeren indien nodig. Het is verder zaak zo weinig mogelijk volvelds te spuiten tijdens de opbouw periode van sluipwespen en Delphastus.Voor de vakken waar men bespuitingen toepast tegen wittevlieg, bijvoorbeeld omdat ze binnenkort gewisseld worden, kan men ook goed uit de voeten met PREFERAL® WG. Dit middel, op basis van de insectparasitaire schimmel Isaria fumosorosea, kan solo gespoten worden, maar ook goed gecombineerd met een chemisch wittevliegmiddel, voor een 1+1=3 effect.


In het vroege voorjaar kunnen spint en mineervlieg ook makkelijk voor problemen zorgen. De populatie van de galmug Feltiella en sluipwesp Diglyphus is in de winter vaak sterk teruggelopen. Het kan best even duren voor beide bestrijders weer op pijl zijn en zowel spint als mineervlieg zien dan de kans zich snel te ontwikkelen. Zet daarom tijdig en voldoende van deze bestrijders bij en corrigeer waar nodig!Comments


bottom of page