top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Potplanten terugblik 2021

Op onze website wordt veel geschreven over de groenteteelt, maar ook in diverse sierteelt gewassen wordt steeds meer gewerkt met biologische bestrijding. In dit artikel zoemen we in op een aantal zaken waar Biobest zich afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden.


Tripsbestrijding:

We zien steeds vaker nieuwe tripssoorten opduiken in de Nederlandse kassen, van Echinotrips, Thrips setosus en pepertrips. Veel van onze bestrijders zijn getest en doen het goed tegen de Californische trips.


Tegen deze nieuwe tripssoorten hebben we nog geen/weinig kennis. Vanuit onderzoek wordt er constant gekeken welke bestrijders interessant zijn om deze nieuwe plagen aan te pakken. Verschillende stagiaires en onderzoeksmedewerkers zijn dagelijks op zoek om nieuwe strategieën te testen in lab-& praktijkomstandigheden. Er wordt dus zowel in ons laboratorium als bij telers getest. Verschillende inzetstrategieën, uitzetmethodes en natuurlijke vijanden worden ingezet om de juiste verhouding te vinden om deze plagen de baas te zijn.




Een combinatie met veel roofmijten, Neem-producten (NeemAzal/Oikos) en Chrysopa-eieren lijkt de beste combinatie te zijn op dit moment. Maar de strategie moet nog gefinetuned worden om de beste bestrijding te krijgen.


Luisbestrijding:

Op het gebied van luisbestrijding zijn er ook stappen gezet de goede richting in. Door het wegvallen van verschillende middelen, resistentie ontwikkeling en beperkte etiketten van middelen is men genoodzaakt om meer bestrijders in te zetten.


Onder andere Aphidius colemani is een goede bestrijder in de potplantenteelt. Deze sluipwesp pakt verschillende kleine luizensoorten aan die veel voorkomen in diverse gewassen. Het nadeel van deze bestrijder alleen is dat er mummies op het gewas over kunnen blijven wat voor problemen kan zorgen tijdens verkoop. De galmug Aphidoletes is dan mogelijk een goede uitkomst, deze predator eet de luis helemaal op, waardoor geen luis overblijft. Maar ook hier kunnen de Chrysopa eieren een uitkomst bieden, zij kunnen naast trips ook luis eten.






Spintbestrijding:

Ook op spintbestrijding zetten we goede stappen. Ook hier vallen verschillende middelen weg en resistentie is zeker tegen deze plaag aan de orde. De basis roofmijt die hier gebruikt kan worden in Phytoseiulus, deze rode roofmijt is een veelvraat. Verschillende telers hebben jaarrond niet hoeven spuiten tegen deze plaag bij regelmatig gebruik van deze bestrijder. Zo worden in verschillende groene kamerplanten soorten elke 14 dagen rond de 5 stuks per m2 ingezet en met groot succes! Preventief kan er in sommige gewassen gewerkt worden met Californicus of Andersoni afhankelijk van onder andere temperatuur kan je kiezen voor een van deze roofmijten.


Bodemziekten

We zien bij het bestrijden van bodemziektes dat voorkomen ipv genezen nog steeds belangrijker wordt. Het zorgen voor schoon water en schone leidingen door waterontsmetting is bij steeds meer telers de norm. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar de weerbaarheid van wortels en bodem/potgrond. Wij zien goede resultaten in het voorkomen van oa: Pythium en Fusarium met Asperello T34 Biocontrol. Er is inmiddels een aantal telers die erg te spreken zijn over de resultaten van deze Trichoderma met een toelating.


Comments


bottom of page