top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Artemia zorgt voor betere Macrolophus populatie, ook in het najaar

Bijgewerkt op: 31 aug. 2022

Door de hoge temperaturen van afgelopen weken heeft wittevlieg zich snel ontwikkeld. We zien bij diverse telers dat de tellingen wittevliegen steeds hoger oplopen. Ondanks dat de Macrolophus pygmaeus populatie ietwat lager is dan een aantal weken geleden, is de populatie momenteel nog voldoende. Echter nemen de populaties Macrolophus af doordat de nachten koeler worden en de dagen korter. Het is uiterst belangrijk de balans tussen de dichtheden van wittevliegen en Macrolophus op orde te houden.

Macrolophus is een biologische bestrijder. Deze roofwants eet meerdere plaaginsecten. In de glastuinbouw wordt deze roofwants vaak ingezet. Vooral in tomatenteelt is deze biologische bestrijder erg belangrijk
Macrolophus Pygmeaus

Dus de wittevliegen populatie groeit hard, terwijl de populatie Macrolophus licht dalende is. Daarom is het belangrijk om de Macrolophus populatie op peil te houden. Dit is mogelijk door de roofwantsen met enige regelmaat bij te gaan voeren met de cyscten van de pekelkreeft; Artemia (Artemac).


Het is bekend van roofwantsen, zoals de Macrolophus pygmaeus, dat ze beter gedijen op veel verschillende soorten voedsel. Dit is in de praktijk goed terug te zien in spinthaarden. Op een plek waar spint en wittevlieg aanwezig is in het tomatengewas zie je vaak hogere aantallen Macrolophus. We zien op deze plekken ook dat de Macrolophus hier in staat is om meer nakomelingen te genereren, waardoor een snellere populatie-ontwikkeling ontstaat.


Ons advies is om bij een lichte populatie-afname van de Macrolophus te starten met het voeren van Artemia. Voer om de 14 dagen bij met 500 gram tot 1 kilogram per hectare voor het beste resultaat. Door Artemia zo breed mogelijk in het gewas toe te passen maximaliseer je het aantal roofwantsen die de cysten van Artemia kunnen vinden. Met deze strategie is het mogelijk om Macrolophus voldoende te ‘boosten’ in het gewas en hogere aantallen roofwantsen te realiseren voor het najaar tegen de toenemende plaagdruk van o.a. wittevliegen.


Als aanvullende maatregel is tegen wittevlieg is het ook mogelijk om te starten met het inzetten van (extra) sluipwespen, Encarsia of Eretmocerus. Op deze wijze kunnen we de 'standing army' versterken met extra ‘soldaten’. Door vroegtijdig sterke populaties op te bouwen in het gewas kunnen we de plagen in het najaar de baas zijn. Start met minimaal twee sluipwespen per vierkante meter per week.


Zorg ervoor dat de standing army klaar is voor het najaar door het bijvoeren van Macrolophus met Artemia en eventueel door het starten met het uitzetten van sluipwespen. Monitor goed en begin tijdig! Heeft u vragen of wilt u advies, neem contact op met ons!Macrolophus verpakking Artemac Encarsia
Comments


bottom of page