top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

De galmug 'Aphidoletes aphidimyza' is een belangrijk wapen in de biologische aanpak van blad


Aphidoletes aphidimyza is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen bladluis in vele soorten gewassen. Aangezien die strijd momenteel in volle gang is, vinden wij dit reden genoeg deze sluipmoordenaar eens onder de loupe te nemen.

Voor biologische glasgroentetelers is de de galmug Aphidoletes al jaren de ruggengraat van hun luisprogramma. Als men één bestrijder zou moeten kiezen waar ze niet zonder zouden willen, dan kiest het leeuwendeel van die telers volmondig voor Aphidoletes.

Zoals gezegd is Aphidoletes een galmug. In ons assortiment zit ook een andere galmug, namelijk Feltiella, maar deze voedt zich met spint. De volwassen Aphidoletes vrouwtjes zijn rond de schemering en ‘s nachts actief. Na de paring, die plaats vindt in spinnenwebben, gaan de vrouwtjes op zoek naar bladluishaarden. Ze hebben een zeer goed zoekgedrag en worden sterk aangetrokken door honingdauw. Let op, het zoekgedrag kan verstoord worden door het verdampen van zwavel!

In en rond bladluishaarden worden vaak meerdere eitjes afgezet. De eitjes zijn zeer kleine (0.3mm) rode “boontjes”. Na ongeveer 3 dagen komt de galmuglarve uit het ei en gaat direct op zoek naar bladluizen. De larven prikken een bladluis aan en injecteren een verlammend gif. Door dit gif bewegen de bladluizen niet meer en het helpt met de vertering van de bladluizen.

De Aphidoletes larven kunnen tot wel 100 bladluizen eten. Wanneer ze genoeg hebben gegeten, laten ze zich van het blad vallen, om in de bovenste laag van de grond te verpoppen. In een enkel geval zal een larve ook op het blad kunnen verpoppen , maar dit is zeldzaam.

De poppen zijn gevoelig voor uitdrogen en hebben dus wat grond en licht vochtige omstandigheden nodig. Hierdoor hebben biologische telers, die in volle grond telen, een voordeel ten opzichte van “traditionele” telers, waar vaak gronddoek of plastic op de grond ligt.

Voordelen van Aphidoletes zijn dat ze vele soorten bladluizen eten, de larven erg vraatzuchtig zijn, de vrouwtjes een zeer goed zoekgedrag hebben, veel eitjes afzetten en dat ze niet gevoelig zijn voor hyperparasitering, zoals sluipwespen.

De eieren van galmuggen kunnen wel als snack gezien worden door andere predatoren, zoals Macrolophus, Orius of roofmijten. Bij zeer grote aantallen van voorgenoemde concurrenten, kan de effectiviteit van Aphidoletes verstoord worden. Echter, gezien de vele eieren die worden afgezet, zie je ondanks de aanwezigheid van andere predatoren, vaak alsnog galmuglarven die hun werk kunnen doen. Het geeft wel aan dat het goed is een verscheidenheid aan bestrijders te introduceren!!

Aphidoletes wordt geleverd in 1.000, 2.000 en 10.000 stuks. De 1.000 stuks potjes kunnen na openen, rechtop, tussen het gewas (uit de zon!) worden neergezet. Ideaal ook als extra in en rond haarden te zetten. De 2.000 en 10.000 verpakkingen zullen verdeeld moeten worden in (vaste) introductiepunten. In de praktijk worden hier vaak emmertjes voor gebruikt, al dan niet met wat vochtig speelzand onderin.

Het is belangrijk om genoeg introductiepunten te maken om zo een goede spreiding te hebben. Hoeveel is genoeg? Overleg met je Biobest adviseur!

bottom of page