top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Tijd voor Sphaerophoria


Het zal u niet ontgaan zijn, het gebruik van Plenum en Tafari is sinds 30 januari niet meer toegestaan in Nederland. Met het wegvallen van dit integreerbare correctiemiddel zullen veel telers nog steviger moeten gaan inzetten op biologische bladluis bestrijding. Nu de dagen langer worden kan de zweefvlieg Spaerophoria rueppellii een mooie aanvulling zijn in het pakket van bladluis bestrijders!

Sphaerophoria rueppellii is een inheemse zweefvlieg die verspreid door Europa voorkomt. Hij is een stuk kleiner dan zijn grote broer, de pyjamazweefvlieg Episyrphus balteatus.

De larven van Sphaerophoria zijn zeer vraatzuchtig. Ze voeden zich met vele bladluis soorten en kunnen zelfs meer eten dan Aphidoletes larven. Naast bladluis staan ook andere plagen zoals spint en wittevlieg op het menu.

De volwassen zweefvliegjes voeden zich van stuifmeel en nectar. Daarom is deze bestrijder uitermate geschikt in de paprikateelt, maar ook in andere gewassen zoals aubergine en aardbeien.

Sphaerophoria heeft een zeer goed zoekgedrag en kan zich over grote afstanden verplaatsen door de kas. Hierdoor hoeven de poppen niet extreem goed verdeeld te worden. De poppen zijn wel gevoelig voor uitdrogen, dus hang ze bij voorkeur in een biobox uit direct zonlicht.

Sphaerophoria is perfect te gebruiken naast uw basis van sluipwespen en galmuggen. Ze worden geleverd in kokers van 100 stuks. Vraag uw specialist voor meer informatie!

bottom of page