top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

'Nutrimite in komkommer houdt roofmijten op peil'


Komkommertelers kiezen vaker voor tussentijdse bijvoeding van de roofmijten Swirskii-System of Montdorensis-System met Nutrimite. “Bijvoeren houdt het leger roofmijten op sterkte. Als trips of wittevlieg zich aandient, komen de roofmijten direct in actie. Je hebt meer slagkracht”, vertelt Marcel Verbeek, adviseur bij Biobest Nederland.

Omdat een komkommergewas geen stuifmeel heeft, is er normaal gesproken nul voeding beschikbaar voor roofmijten. Nutrimite is een rijk voedingssupplement op basis van Typha-pollen. “Deze plantaardige voeding zorgt voor variatie in het dieet van roofmijten. Zonder bijvoeding is het nodig om elke vier tot zes weken nieuwe zakjes roofmijten op te hangen, met Nutrimite kan de frequentie omlaag. De populatie roofmijten blijft namelijk beter op peil. Als de druk van trips of wittevlieg toeneemt, zijn de roofmijten klaar voor deze ‘biefstukken’”, vertelt Verbeek. Voor verschillende roofmijten Nutrimite kan als voeding dienen voor verschillende roofmijten. Verbeek: “Een deel van de komkommertelers kiest in zijn beheersstrategie van trips en wittevlieg voor Swirskii-System, een ander deel voor Montdorensis-System. Die keuze is maatwerk. Beide roofmijten zijn effectief en eten graag tripslarven en wittevliegeitjes. Het voordeel van Montdorensis-System is dat deze nog spint meepakt. Welke keuze de teler ook maakt, beide roofmijten hebben baat bij bijvoeren met Nutrimite.” Eenvoudig verspreiden Verspreiden van het voedingssupplement is uiterst eenvoudig. De pot waarin Nutrimite wordt geleverd past direct op de Nutri-App. Dit is een speciaal ontworpen opzetstuk voor de elektrische Makita handverblazer. Die blaast Nutrimite zo’n 6 meter over het gewas. “Deze methode wordt het meest gebruikt. Enkele komkommertelers hebben zelf ventilatoren ontwikkeld die een bereik hebben tot 25 meter.” Het standaardadvies is om elke 14 dagen 500 gram Nutrimite per hectare te verspreiden, legt Verbeek uit. “Dat werkt goed in de traditionele komkommerteelt. Hogedraadtelers adviseer ik elke week 250 gram per hectare toe te dienen. Dit omdat de kop van de plant zo’n 50 centimeter per week doorgroeit. Je wilt dat roofmijten vooral naar de jonge groeidelen bovenin het gewas gaan, omdat de plagen zich daar aandienen. Dan is wekelijkse verspreiding beter.” Elk moment starten Starten met Nutrimite kan op elk moment in het jaar. “Sommige telers vinden het voorjaar nog niet zo spannend. Pas als in de zomer de plaagdruk toeneemt, willen zij dat hun populatie roofmijten op volle sterkte blijft. Nutrimite toevoegen aan de beheersstrategie kan ook in de loop van het seizoen. De kosten zijn vergelijkbaar, het resultaat is beter,” aldus de Biobest-adviseur.

bottom of page