top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Blog: Organic is het toverwoord


De afgelopen week was in Berlijn tout AGF Nederland aanwezig op de Fruit Logistica in Berlijn. Een jaarlijkse wereldtentoonstelling van organisaties die primair of aanverwant betrokken zijn bij de handel en productie van Groente en Fruit. Ik kan wel stellen dat het aanbod overweldigend is en veel beslissers elkaar ontmoeten om zo de onderlinge relatie te versterken. De rode draad die in vele hallen zichtbaar was, is de nadruk op “organic”. Een toverwoord dat door de marketeers van de deelnemende bedrijven gretig wordt gebruikt. Of er nu ideologie of economisch voordeel achter zit; een goede ontwikkeling. Niet elk bedrijf heeft “organic” echt in haar DNA, maar refereert er wel aan. Voor Chiquita en Bayer bijvoorbeeld, blijft het lastig om dit geloofwaardig te communiceren. Over het algemeen is de AGF echter een sector met kansen op dit gebied. Kijk je wat scherper naar een beurs als deze, zie je een industrie van logistiek, verpakking en bewaring die noodzakelijk is voor wereldwijde handel. Hoe werken we milieu impact van deze activiteiten weg? Alles local for local? Niet zolang mensen nieuwsgierig zijn naar exotische, gezonde producten. Er worden oprechte pogingen ondernomen en stap voor stap zullen de diverse schakels in de versketen hun “footprint” weten te verkleinen. Mijn vraag is echter wel of we met al deze inspanningen ver genoeg komen. Na het laaghangend fruit en de nodige “window dressing” moeten er zweetdruppels vergoten worden om weer stappen vooruit te zetten. De vraag is of dat snel genoeg gaat, of dat er een systeemcrisis aan te pas moet komen. Ik hoop op het eerste en het is ook de beste visie om de grote groep in beweging te houden en die stappen te blijven nemen. Het begint met bewustzijn, en daar is zeker al sprake van. Dit jaar bijvoorbeeld, was het eerste jaar dat ik me realiseerde dat een keuze voor een bezoek aan de Fruit Logisitica ook een keuze inhoudt van een autorit naar de luchthaven en een vlucht naar Berlijn. Is de milieu impact hiervan verantwoord? Als ik kijk naar de kwaliteit van de contacten zeker wel... Volgend jaar weer!

bottom of page