top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Blog: Duurzaamheid moet je gewoon Doen!


10 oktober was de Dag van de Duurzaamheid en op die dag stond in het World Horti Center een bijzondere bijeenkomst op de agenda; een event, georganiseerd door Gemeente Westland en VNO-NCW waarbij ondernemers en overheid opgeroepen werden om in actie te komen en gezamenlijk plannen te maken voor de transitie naar duurzame energiebronnen en circulaire producten en processen. Ik was zelf onderdeel van het organiserend comité namens VNO-NCW en dan mag er geen twijfel bestaan over onze betrokkenheid bij dit onderwerp, maar er kan, nee moet nog het nodige gebeuren om te kunnen zeggen dat we al maximaal betrokken zijn bij dit hogere doel; niet de toekomstige generaties opzadelen met de klimaatproblemen die gisteren en vandaag veroorzaakt zijn.

De nodige sprekers en praktijkvoorbeelden kwamen tijdens de bijeenkomst naar voren en de avond zou afgesloten worden door iemand die de boodschap pakkend zou kunnen brengen en daarvoor was Ruud Veltenaar ingehuurd. Filosoof, TED-X spreker en friskijker, meer dan 300 lezingen per jaar....

Zelden heb ik zo’n insprirerende lezing bijgewoond. Met de nodige show en allerlei mooie infographics werd de zaal duidelijk gemaakt dat de wereld op een klimaatcrisis afstevent als er geen haast gemaakt wordt met verduurzaming. “Never waste a good crisis” zij Churchill in de vorige eeuw en dat is nog altijd van toepassing. Een hele duidelijke call to action van een man die opmerkte dat Trump gerust nog een volgende termijn zou mogen blijven zitten om er qua duurzaamheid in de VS echt een bende van te make zodat overduidelijk zal worden hoe het niet moet... De kikker moet dus nog even opwarmen in de pan in de hoop dat we er toch nog tijdig uit weten te springen.

Thuisgekomen heb ik een paar voornemens gemaakt om zowel zakelijk als privé stappen in de richting van verduurzaming te maken. “Gewoon Doen!”, zoals ook de Westlandse ondernemers aangeven die in het panel zaten. Dat laatste klinkt wel aardig en gemeend, maar de urgentie van een spreker als Ruud Veltenaar gaf mij pas de prikkel om dan ook echt in actie te komen. So far so good, nu de uitvoering nog en ook mijn welgemeende vraag; “Doet u al genoeg?”

bottom of page