top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Blog: Tipping point


Heb je wel eens het gevoel dat er veranderingen op til zijn en dat je je ineens realiseert dat de situatie structureel verandert en de ontwikkelingen een eigen dynamiek krijgen, oftewel; er is geen weg meer terug? Kijkend naar de politieke ontwikkelingen met een Amerikaanse president in de hoofdrol vraag ik me af hoe lang dit kwaadaardige warhoofd zijn gang kan gaan om zijn eigen belang boven dat van het land kan stellen waarvan de bevolking hem als president heeft verkozen. Hoe lang blijven zijn partijgenoten verslaafd aan de macht in plaats van trouw aan hun eigen moraal en overtuigingen? Hoe lang moet het Merkel bashing doorgaan terwijl traditionele vijanden als Noord Korea en Rusland lof toegezwaaid krijgen? En dan noemt hij in één adem Europa als een vijand, ongelofelijk. Dat kan niet oneindig goed blijven gaan, zeker niet als een handelsoorlog echt losbarst en de economische groei op wereldschaal met 0,5% naar beneden zal trekken. Dan gaat het echt pijn doen waarbij nu nog de schouders ongemakkelijk opgehaald worden om de lieve vrede zoveel mogelijk te bewaren. Gevoegd bij een Brexit die ook een grote impact kan hebben op de handel van onze agrarische producten richting het Verenigd Koninkrijk kun je stellen dat ratio af en toe ver te zoeken is wanneer populisme hoogtij viert en kan leiden tot grote economische schade. Het is te hopen dat dit scenario afgezwakt zal worden voordat er een tipping point overschreden is en het na-oorlogse evenwicht structureel zal worden herschikt. Kijkend naar de weersomstandigheden van de laatste weken kun je vaststellen dat het klimaat al wel een tipping point heeft gepasseerd en inderdaad steeds onstuimiger en extremer wordt, met de grote warme en droge periode van vandaag de dag als sprekend voorbeeld. Gelukkig kunnen we wel vaststellen dat de glastuinbouw vooralsnog prima in staat blijkt ook dit extreme weer in Nederland te hanteren en de gewassen er florissant bij te laten staan. Dankzij onze geografie in een delta en alle mogelijkheden om het klimaat in de kas naar eigen inzicht te sturen hebben we daar nu nog weinig zorgen over te maken. Een goed voorbeeld van de sterkte troefkaart die de tuinbouw wereldwijd heeft om dankzij technologische innovaties efficient en effectief om te gaan met de klimaatomstandigheden en het beschikbare water.Goed om hier bij dit soort ontwikkelingen eens van wat meer afstand bij stil te staan terwijl je van je welverdiende vakantie geniet, waar dan ook. Een fijne vakantie gewenst!

bottom of page