top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Diglyphus isaea sloopt mineervlieg in tomatenteelt


De druk van mineervlieg in de tomatenteelt valt dit voorjaar mee. Telers die wel hinder van deze plaag ondervinden, kunnen terugvallen op de sluipwesp Diglyphus isaea, die de larven verlamt en er vervolgens een eitje naast legt. Deze ectoparasiet doet zo effectief zijn werk.

Verschillende chemische correctiemiddelen tegen rupsen van de Turkse mot en Tuta absoluta hebben een nevenwerking tegen mineervlieg, vertelt John van Eijk, adviseur bij Biobest Nederland. “Het is dit voorjaar in Nederland daardoor redelijk rustig.”

Neemt de druk van mineervlieg op het bedrijf toch toe, dan biedt Diglyphus isaea de uitkomst. Het voordeel van deze sluipwesp is dat ze zich snel kan vermeerderen en zo een groeiende druk van de mineervlieg aankan.

Minimaal drie keer uitzetten

“Bij de eerste signalen is het zaak om deze sluipwesp enkele weken achter elkaar uit te zetten. De mineervlieg doorloopt namelijk verschillende stadia. De sluipwesp prikt de mineervlieglarve van het late tweede of derde stadium aan, zodat de larve wordt verlamd. Door sluipwespen minimaal drie keer uit te zetten, wordt de ontwikkeling van mineervlieg effectief gestopt. Wij adviseren tussen 0,1 tot 0,25 adulten per m2 per week in te zetten”, aldus John.

Vragen over het Diglyphus-System? Neem contact op met uw Biobest-adviseur.

bottom of page