top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Blog: 'Think Big'


Vorige week ben ik met een delegatie collega’s vanuit Biobest op bezoek geweest bij onze productievestiging in Marokko. Aldaar wordt sinds 1999 de bulk van de nuttige insecten geproduceerd voor de Europese markt, dus ook voor Nederland. Dit ter gelegenheid van de opening van een nieuwe productiehal voor Aphidoletes, een belangrijke bestrijder tegen luis. Deze keer ging het echter niet om een extra hectare boogkas die in gebruik genomen werd, maar is de stap gemaakt om geconditioneerd te telen. Een radicale wijziging richting meer hi-tech productie in een land van lage lonen, goedkope grond en overvloedig zonlicht.

Klimaatverandering

Als deze omstandigheden daar zijn, waarom dan investeren in kostbare productiemiddelen in plaats van je te blijven voegen naar het model wat ter plaatse de norm is voor de zich goed ontwikkelende tuinbouw? Het antwoord is; klimaatverandering. Was ten tijde van de stichting van deze productielocatie het optreden van een Chergui (woestijnwind met gemiddelde temperatuur van rond de 50 graden) een uitzondering; tegenwoordig kan dit wel 5 maal op jaar voorkomen. Bij dergelijke temperaturen in de zomer valt de kweek plat op zijn gat en komt er niets meer vanaf. Ondanks dat onze klanten weten dat het produceren van levend materiaal onderhevig is aan invloeden van de “natuur” is er toch weinig begrip als dit leidt tot nee-verkopen, en terecht.

Schaalsprong

En dus is er de noodzaak om te innoveren en zwakke plekken in het proces weg te snijden waarmee de invloed van klimaatomstandigheden geëlimineerd wordt. Een bedreiging lijdt dus tot innovatie. Groei is niet steeds het bijbouwen extra capaciteit, maar ook het wijzigen van het proces. Gericht op betrouwbaarheid en efficiency, onder het motto: “think big”. Onder bezielende visie vanuit België is in een moordend temo gewerkt aan meer stabiliteit in productbeschikbaarheid.

Er wordt een schaalsprong gemaakt en de gastheren zijn zichtbaar trots om te tonen wat er in één jaar is bereikt, van plan tot draaiende fabriek. Voelt u al de overeenkomst met de tuinbouwondernemers in Nederland? Investeren om teeltomstandigheden naar je hand te zetten, om betrouwbaar en voorspelbaar te kunnen leveren van een natuurproduct en; als het proces eenmaal in beweging is, dan moet het ook snel gaan. Zoals de NL tuinbouw indrukwekkend is, was ik vorige week onder de indruk van wat er bereikt kan worden als uitdagingen aangegaan en overwonnen worden door “groot” te denken.

bottom of page