top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Proef wijst uit dat frambozen langer houdbaar zijn door Flying Doctors met Prestop 4B


Hommels die de bloemen bestuiven én tegelijkertijd een ‘medicijn’ naar de planten brengen. Sinds 2013 biedt Biobest dit bijzondere concept aan onder de toepasselijke naam Flying Doctors®. Deze nuttige beestjes slaan zo twee vliegen in een klap. Fruitteler Bart Van Parijs uit Oeselgem voerde met Biobest een Flying Doctors® proef uit in de onbedekte frambozenteelt met als ‘medicijn’ Prestop® 4B, een biofungicide tegen Botrytis.

“Op een studiedag een paar jaar geleden had ik eens over de techniek gehoord. De meeste resultaten waren echter in de bedekte teelt. Ik was benieuwd wat het effect was in de onbedekte frambozenteelt”, vertelt Bart Van Parijs, die in Oeselgem het biologisch fruitteeltbedrijf Purfruit van 12 hectare heeft. Het is zeker geen alledaags bedrijf, want het teelt zo’n vijftien fruitsoorten, heeft een zelfpluktuin, terras en winkel en ontvangt bovendien vele groepen en klassen.

Bescherming tegen Botrytis Een biologische teler als Bart Van Parijs kan geen enkel chemisch middel inzetten om Botrytis te voorkomen. Botrytis veroorzaakt vruchtrot bij frambozen en aardbeien. De schimmel sluimert latent tijdens de bloei. Dat betekent dat de schade pas zichtbaar wordt bij de oogst of de bewaring. Prestop® 4B, is een erkend biologisch middel tegen Botrytis op basis van de nuttige schimmel Gliocladium catenulatum J1446. Tijdens de bestuiving brengen hommels dit continu naar de bloemen. Zo beschermen zij de bloem tegen Botrytisinfecties en wordt schade aan de vruchten voorkomen.

Nuttige schimmel aanwezig Tijdens de bestuiving in het voorjaar zette Biobest in de frambozenteelt bij Bart Van Parijs de Flying Doctors® met Prestop® 4B in. Eind mei verzamelde Biobest bloemen bij wel én niet door Flying Doctors® bestoven percelen.

De bloemen werden gecheckt op de aanwezigheid van Gliocladium. In beide percelen werd de nuttige schimmel gevonden. Dat er ook een bepaald percentage aan Gliocladium op het niet-behandelde perceel werd gevonden, is te wijten aan de afstand tussen de percelen. Die bleek niet groot genoeg om uit te sluiten dat sommige Flying Doctor hommels ook het niet-behandelde perceel bestoven hebben. Toch was dat aandeel bij Flying Doctors® veel hoger, namelijk 80 % (zie grafiek).

Geen vruchtrot na bewaring Bij de oogst begin juli deed Biobest opnieuw een test: frambozen van wel én niet met Flying Doctors® bestoven percelen werden geoogst en bij 10 °C bewaard. Soraya França, onderzoekster bij Biobest: “Na twee weken was er geen enkele vorm van vruchtrot te bespeuren bij de met Flying Doctors® behandelde frambozen. Bij het onbehandelde perceel was dat aandeel 30 % (zie grafiek).”

Langere houdbaarheid positief

Bart Van Parijs: “De houdbaarheid van frambozen is beperkt, zeker in vochtige periodes. Dankzij Flying Doctors® met Prestop® 4B zijn de frambozen langer houdbaar in de koelkast. Dat stelt mij gerust. Normaal gezien raad ik in vochtige periodes mijn klanten van de zelfpluktuin aan om de vruchten de volgende dag te consumeren. Dit jaar kon ik met een gerust hart zeggen dat de bessen een aantal dagen houdbaar waren. Dit jaar zal ik dus zeker opnieuw Flying Doctors® inzetten.”

bottom of page