top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

"Biologische fungicide zorgt voor gezonder wortelmilieu"

Eind vorig jaar introduceerde Biobest het nieuwe gewasbeschermingsmiddel Asperello T34 Biocontrol. Dit biologische fungicide op basis van Trichoderma asperellum T34 heeft bewezen het wortelmilieu te versterken. Proeven met chrysant, poinsettia en cyclaam tonen dat ondubbelzinnig aan. Biobest adviseert telers deze Trichoderma-schimmel preventief vanaf het begin van de teelt in te zetten.

Al een decennium lang zetten tuinders de Trichoderma-schimmels in om sierteelt- en groentegewassen weerbaarder te maken. Trichoderma asperellum T34 is een speciaal geselecteerde stam, die bijzonder sterk is naar Fusarium en Pythium. Hoe werkt deze precies? Doordat de schimmeldraden van deze Trichoderma-stam T34 om de plantenwortel groeien, krijgen ziekteverwekkende schimmels zoals Fusarium geen kans om bij de wortel te komen. Asperello T34 Biocontrol doet echter nog meer. De schimmel parasiteert namelijk de ziekteverwekkers en breekt ze zo af. Gezonder wortelgestel Sarah van Beneden, Product Manager Microbials bij Biobest geeft aan dat het biologische fungicide voor siertelers een uitkomst kan zijn. “In verschillende landen zijn proeven gedaan met cyclaam, poinsettia en chrysant, die deels wel én deels niet met Asperello T34 Biocontrol werden behandeld. De grafieken laten zien dat Asperello T34 Biocontrol zorgde voor een gezondere plant en een gezonder wortelgestel. Ook tonen de proeven aan dat dit Trichoderma-product verschillende substraattypen goed kan koloniseren, onder meer veen, kokos, steenwol, perliet en bark.” Elke 12 weken tijdens hele teelt Biobest adviseert telers om het middel preventief in te zetten. “De schimmel moet de plant namelijk koloniseren, dus aan het begin van de teelt starten is het beste. Nog beter zou het zijn al bij de plantenkweker Asperello T34 Biocontrol te gebruiken. Het product moet elke 12 weken toegediend worden. Dat kan gemakkelijk via het irrigatiesysteem, omdat het middel goed oplost. Daarover hebben we heel tevreden reacties gekregen van klanten. Het geeft geen enkele verstopping.” Toelating verschilt per land Omdat Asperello T34 Biocontrol als gewasbeschermingsmiddel is erkend, heeft de producent de werking ervan uitgebreid wetenschappelijk moeten onderbouwen. Wel verschilt de toelating per land, omdat overal andere criteria en procedures gelden. Voor de Verenigde Staten is het sierteeltbreed geregistreerd als middel tegen Fusarium, Pythium, Phytophthora en Rhizoctonia. Voor Frankrijk is de registratie sierteeltbreed tegen Fusarium, voor België voor eenjarige potplanten tegen Fusarium. In Nederland is het middel alleen officieel geregistreerd in anjerteelt tegen Fusarium. Bredere erkenning Sarah van Beneden: “Biobest werkt eraan om de erkenning in België en Nederland te verbreden. Overigens heeft het middel voor tomaat, paprika en aubergine in Frankrijk, Nederland en België een toelating voor de bestrijding van Pythium.” Bij dit middel werkt Biobest nauw samen met het bedrijf Biocontrol Technologies, dat deze Trichoderma-stam heeft ontwikkeld na onderzoek van de Universiteit van Barcelona. Proef chrysant Verenigde Staten De planten van Fusarium-gevoelig ras ‘Allegra’ werden kunstmatig geïnfecteerd met Fusarium. Voor de planten werd er een substraatbehandeling uitgevoerd met Asperello T34 Biocontrol. Het product toonde een vergelijkbare score als de gezonde controle en toonde zich daardoor beter dan de Trichoderma-referentie. De proef is uitgevoerd in Cornell University LongIsland Horticultural Research & Extension Center Riverhead, New York.

Proef poinsettia’s Verenigde Staten Bij een poinsettia-teler in de Verenigde Staten toonde Asperello T34 Biocontrol zich in een proef gelijkwaardig aan de Trichoderma-referentie en beter dan de chemische referentie. Met als voordeel dat Asperello T34 Biocontrol heel gemakkelijk oplost, lang houdbaar is en daarenboven erg economisch is.

Geraadpleegd via: www.bloemenplantennieuws.nl

bottom of page