top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Zo worden je hommels en nuttige insecten gekweekt

Op het hoofdkantoor van Biobest in het Belgische Westerlo worden jaarlijks miljoenen nuttige insecten gekweekt - allemaal ten behoeve van de glastuinbouw. Plant Operations Manager Ramon van der Kruijs vertelt over het belang van de kleinste details om onder andere hommels, macrolophus, swirskii en orius te kweken.

Global Sales Director Marc Mertens en Ramon van der Kruijs, Plant Operations Manager, laten ons trots zien waar Biobest om bekend staat: de beroemde hommelkast in de paarse en groene kleuren. Bijna 10.000 van deze kasten verlaten wekelijks hun fabriek in België.

De productie van elke Biobest nestkast begint met een enkele koningin. Aan het begin van de cyclus bevinden de vrij grote koninginnen zich in een winterslaap en dragen veel sperma.

De koningin wordt in een speciale kweekdoos geplaatst, samen met wat stuifmeel en vers suikerwater. Dit biedt voldoende om aan de bouw van haar nest te beginnen en haar eieren te leggen.

De eieren komen binnen een paar weken uit en worden als het goed is vrouwelijke werkbijen. Alleen bevruchte eieren produceren bruikbare werkbijen. Onbevruchte worden darren, mannelijke bijen. Voor telers zijn deze darren nutteloos, omdat ze geen nectar en pollen verzamelen en dus geen planten bestuiven.

De belangrijkste rol van een dar is paren met een vruchtbare koningin. Biobest heeft veel geïnvesteerd in hun kennis om succesvolle nesten te creëren met een hoge ratio vrouwelijke werkbijen. "Hoe? Dat is het geheim van de smid," lacht Ramon.

De hommels worden in grote klimaatkamers opgeslagen om natuurlijke seizoenen na te bootsen. Hierdoor kan Biobest jaarrond hommels produceren.

Werknemers beoordelen de kwaliteit van het nest vast en dienen indien nodig extra pollen of suikerwater toe. Nesten met onvoldoende werkbijen of teveel darren worden uit productie genomen.

De insecten moeten in topconditie zijn en dat betekent, net als bij topsporters, regelmatig fysieke keuringen. Een team van zes onderzoekers voert kwaliteitscontroles uit op de partijen nuttige insecten en nesten. Op de foto voert een laborant van Biobest meerdere controles uit op een partij hommels om hun gezondheid en fysieke toestand te bepalen.

En daar houdt het niet bij op. Om de kwaliteit van de producten te garanderen, worden er vaak extra controles uitgevoerd. Monsters en batches van Westerlo en van andere Biobest productievestigingen elders in de wereld worden allemaal in het Belgische laboratorium onderworpen aan een uitgebreide controle.

Waar mogelijk probeert Biobest te automatiseren. Omdat ze met levende dieren werken, is dit niet altijd gemakkelijk te realiseren. Deze machine vult automatisch duizenden sachets per minuut met prooi- en roofmijten voor het ABS systeem.

En ook in het belang van de hommels zelf: de leefomstandigheden. Van der Kruijs laat ons zien aan welke eisen een nestkast moet voldoen om het de hommels zo comfortabel mogelijk te maken.

Klaar voor verzending! Biobest produceert hommels en nuttige insecten voor gebruik in de hele wereld. De meest gebruikte hommel is de Bombus Terrestris, een voor de belangrijkste Europese markten inheemse variant. Voor andere markten die andere soorten vereisen heeft Biobest verschillende soorten beschikbaar zoals de Bombus Ignitus voor Azië, de Bombus Impatiens voor Noord-Amerika, de Bombus Canariensis voor de Canarische Eilanden en de Bombus Terrestris Audax, hier afgebeeld. Deze soort is geschikt voor het Verenigd Koninkrijk.

Geraadpleegd via: www.groentennieuws.nl

bottom of page