top of page
Micromus angulatus adult 4.jpg

Micromus

Opbouw roofmijtenpopulatie al vanaf opkweek komkommerplanten

Een goed begin is het halve werk, zegt het spreekwoord. Dat geldt ook voor tripsbestrijding. De opbouw van een populatie roofmijten in komkommerplanten start steeds vaker al bij de plantenkweker. In jonge komkommerplanten blijkt een combinatie van roofmijt A. swirskii met voedingssupplement Nutrimite uitstekend te werken.

Sam Gui, adviseur bij Biobest merkt dat steeds meer plantenkwekers kiezen voor deze oplossing. "Een plantenkweker zit in een unieke situatie, hij kweekt uit zaad een jonge plant. Zo'n kleine plant is in principe makkelijk te koloniseren maar voor de roofmijt is er dan nog geen voedsel aanwezig. De oplossing ligt in het gebruik van het voedingssupplement Nutrimite. Met Nutrimite blijkt bijvoorbeeld A. swirkskii vlotjes een mooie populatie te kunnen opbouwen." Plantjes met roofmijten Dat biedt zowel de plantenkweker als teler voordelen, vertelt de adviseur. "De plantenkweker hoeft minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Hij kan dus aan de teler planten afleveren zonder of met minder chemische residuen en met een stevige roofmijtpopulatie. Op volle slagkracht Dit garandeert voor de teler een vlotte start van de biologische bestrijding en ook weer minder nood aan chemische bestrijding. De teler kan gewoon voortbouwen op de basis die de plantenkweker reeds gelegd heeft, vertelt Sam. "Op de komkommerbedrijven maken de planten een groeispurt door. Het komt erop aan roofmijten en Nutrimite te blijven uitzetten. Als de druk van trips toeneemt, moet de roofmijtenpopulatie op volle slagkracht zijn." Zo helpt de keuze voor biologische bestrijding in de opkweek ook later in de teelt resistentieproblemen voorkomen.

Geraadpleegd via: www.groentennieuws.nl

bottom of page