top of page

Acerca de

Banner 2 feromoonvallen.png

Feromoonvallen

Het assortiment van Biobest kent vier soorten feromoonvallen. De feromoonval is een hulpmiddel ter beheersing en monitoring van schadelijke insecten en plagen. Met behulp van de val kan bijvoorbeeld gemonitord worden wanneer een schadelijke insect begint met vliegen en dus zichzelf verder gaat verspreiden. Op deze manier is bekend voor de teler dat hij moet  ingrijpen. Een feromoonval vormt als het ware een fysieke barrière voor plagen en schadelijke insecten.

Tutasan Trap

De eerste feromoonval in het assortiment is de Tutasan Trap. Deze val richt zich op de Zuid-Amerikaanse tomatenmineermot, de Tuta absoluta

De val bevat een laagje water met daarboven een dunne olielaag waar de mannelijke Tuta absoluta in blijft hangen. Waarom het mannetje? Iedere feromoonval bevat ''attractants'', een geur van een bepaald soort vrouwelijke insect. In dit geval gaat het om de geur van een vrouwelijke Tuta absoluta. Deze geur trekt het mannetje aan, omdat de man opzoek is naar een vrouwtje om te paren. Doordat de mannen gevangen worden door de val kunnen minder vrouwtjes zich voortplanten, waardoor de plaag beperkt blijft.

Het voordeel van de Tutasan Trap is dat het aangesloten kan worden op een druppelaar. Hierdoor hoeft u niet constant de val met de hand bij te vullen. Daarnaast bevat het een ingebouwde overloop. Dit zorgt ervoor dat het waterniveau op peil blijft. Deze voordelen besparen u een hoop tijd.

Het gebruik

Wanneer u de Tutasan Trap wilt gebruiken is het belangrijk dat u de volgende stappen doorloopt. Ten eerste monteert u de feromoondispenser in de groene canister en bevestigt u dit aan het bovenste centrale gedeelte van de val. Vervolgens vult u de val met water tot de aangegeven grens en verbind u de val (indien mogelijk) aan een druppelaar. Daarbij voegt u een klein laagje olie toe aan het water. Vervolgens plaatst u de vallen op de grond of het substraat. Belangrijk is dat u 15 - 20 meter afstand houdt tussen de vallen, de feromooncapsule elke 4-6 weken vervangt en de val schoonmaakt als die volledig vol zit met motten.

Tip! Gebruik 20 - 30 vallen per hectare en zorg ervoor dat de vallen gelijkmatig verdeeld zijn langs het looppad en de plantrijen.

Droso Trap

De tweede feromoonval in ons assortiment is de Droso Trap. Deze val richt zich op de Japanse fruitvlieg, de Drosophila suzukki.

Het product is zo ontworpen dat het lijkt op een aantrekkelijke vrucht. Wanneer u het product gebruikt in combinatie met de attractant Dros'Attract trekt u veel meer fruitvliegen aan in tegenstelling tot het gebruik van andere lokstoffen. Echter, is de val ook werkzaam zonder het lokmiddel, door de vormgeving van de val. Het opmerkelijke aan de val is dat het zowel mannetjes als vrouwtjes aantrekt. De mannetjes en vrouwtjes worden gevangen, doordat hen blijven hangen in de lokstof.

Gebruik

De Droso Trap kan op de volgende manier klaar gemaakt worden voor gebruik. De val bevat een drietal componenten; de basis (rode onderkant), drie inlaatbuizen en een doorzichte deksel. Ten eerste moeten de inlaatbuizen bevestigd worden aan de basis. Dit gebeurt alsvolgt; let erop dat de vier gaten naar buiten wijzen en zowel de twee onderste lipjes als bovenste lipjes naar buiten wijzen. Als de buizen bevestigd zijn vul je de basis met Dros'Attract tot de gemarkeerde lijn. Tot slot bevestigt u de deksel aan de basis vast. Belangrijk is dat deze componenten goed in elkaar worden geschuift. Wanneer u de val op gaat hangen zorgt u ervoor dat de vallen aan de randen van het perceel van uw getroffen gewas hangen en niet meer dan 1 val per 2 m2 wordt gebruikt bij een hoge populatiedruk

 

Tip! Wanneer u de lokstof vervangt gooi niet de oude lokstof dichtbij de teelt. Dit lokt alleen maar meer vliegjes aan die niet gevangen kunnen worden.

Funnel Trap

Het derde type val is geschikt voor het vangen van schadelijke mannelijke motten. 

In tegenstelling tot de Droso Trap, is deze val niet vormgegeven als een aantrekkelijke vrucht. Desondanks is het een zeer effectieve val in de openluchtteelt. De val is gemaakt van duurzaam plastic en is herbruikbaar. De motten worden aangetrokken door het toegepaste feromoon. Wanneer ze aangetrokken zijn blijven ze vliegen rondom de feromoondispenser totdat ze moe zijn. Doordat ze uitgeput zijn vallen ze in de trechter en komen de meeste in aanraking met de zeepsop, die zich op de bodem bevindt. 

Gebruik

De Funnel Trap kan op de volgende manier gereed gemaakt worden. Plaats de feromoondispenser in de kooi, vul de bodem met zeepsop en sluit af met de dop. Daarna bevestigd u de kooi en vervolgens de trechter. Tot slot bevestigd u het touwtje aan de bovenkant van de deksel. Wanneer u de val ophangt is het belangrijk dat de val 1 - 2 meter boven de grond hangt. 

Tip! Wanneer u verschillende soort motten wilt vangen maakt u gebruik van verschillende feromonen (lokstoffen). Het is belangrijk dat de verschillende lokstoffen niet met elkaar in aanraking komen. Dit houdt in dat bij het gebruik van een andere lokstof u uw handen eerst wast en de vallen met een ander feromoon op minstens 50 meter afstand hangt. 

Verschil groen en geel vragen

Mc Phail Trap

De laatste val binnen ons assortiment is de Mc Phail Trap. Deze val trekt in combinatie met lokstoffen vliegen en muggen aan. Het opvallende aan de val is dat het een omgekeerde trechter bevat. Daarbij kan het gebruikt worden in combinatie met vloeibare lokstoffen en feromoondispensers. Let hierbij op dat de mate van bevestiging verschilt per soort lokstof.  

Het product is geschikt voor de openluchtteelt, is herbruikbaar en gemaakt van duurzaam plastic. De val trekt vliegen en muggen aan door de toegepaste lokstof. Doordat ze aangetrokken worden vliegen ze in de omgekeerde trechter. Eenmaal in de trechter worden ze nog steeds aangetrokken door het feromoon en ook door het licht. Na een tijdje raken de insecten uitgeput en vallen ze in het zeepsop.

Gebruik feromoondispenser

Ten eerste plaatst u de feromoondispenser in de kooi en vervolgens bevestigt u de kooi in het midden van de emmerbasis. Als u dit heeft uitgevoerd vult u de trechter met zeepsop

 

Gebruik vloeibare lokstof

Begin met het vullen van de trechter met de vloeibare lokstof. Vervolgens steek je de riem in beide gaten van de trechter. Belangrijk; als de riem geplaatst is kunnen deze niet meer verwijderd worden. Vervolgens lijnt u de trechter en de emmer uit en bevestigt u deze aan elkaar. Daarna schuift u de riem tussen de groeven bovenop de emmer.

Let op! Zorg ervoor dat de val op toegankelijke plekken voor de insecten worden gehangen, zodat de insecten makkelijk in de val kunnen vliegen.

bottom of page